Психолози: Анорексията бавно ни убива (видео)

  • 12 август 2016 11:27

  • 11405
  • 2
Психолози: Анорексията бавно ни убива (видео)
© Getty Images/Guliver

Хранителните разстройства като анорексия и булимия се отключват по време на пубертета в ранна юношеска възраст. Това обясниха психолозите Мая Михайлова и Краси Попова пред екипа на novini.bg.

Броят на засегнатите от тези две заболявания също се увеличава и те са силно изразени при момичетата. Засягат и момчетата, но за това не се говори.

При девойките е много често свързано с вътрешния перфекционизъм – как да изглеждаме, как да се харесаме повече, трябва да бъдем перфектни. Много често тези заболявания са породени от проблеми в семейството. Перфектните родители, които искат да имат едно идеално дете, довеждат до неговото заболяване. Жертви на тези коварни заболявания са деца на амбициозно болни родители с добър социален статус.

При булимията храната се използва, за да се задоволи емоционалният глад. Много често, когато сме уязвими и изпадаме в депресия и стрес, започваме да поглъщаме по-големи количества храна. От тук идват и проблемите с външния вид и се стига до повръщането – храня се, повръщам. „Всичко, което ми носи удоволствие, аз трябва да го повърна“ - такива са нагласите на болните от булимия.

При анорексията се наказваме да не се храним, забраняваме на тялото си, лишаваме се, не се харесваме. Понякога това довежда до фатални изходи и ако не се вземат навременни мерки, се стига и до смърт.

Психолозите съветват винаги да се търси навременна помощ при появата на симптоми за такъв вид хранителни разстройства.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
11405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Красавици

2016.08.16 | 08:26

2
Красавици
шиши

2016.08.12 | 13:47

1
тази дето е на снимката е французойка и е умряла преди шест години в опитите си да бъде перфектна. онази вечер гледах предаване за нея. а колко хубава е изглеждала преди да почне да гладува.

Добави коментар

Водещи новини