Разстройство води до парализа, предупреждават епидемиолози

  • 20 юли 2016 09:47

  • 31205
  • 0
Разстройство води до парализа, предупреждават епидемиолози
©

Уж безобидните летни ентеровируси тази година могат да доведат до парализи. Вече има и жертви на заразяването с тях в Европа, но епидемиолозите у нас също вече са притеснени.

"Внимателно следим всички проби, взети от пациенти", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Епидемиологичният взрив в Барселона отмина, но той изправи на нокти всички епидемиолози в Европа, включително и у нас. Родните специалисти са нащрек и очакват вирусът, който започва с разстройство и завършва с припадъци и парализа, да бъде регистриран това лято и в България.

"Става дума за зловещия "Ентеро 71", който започва с висока температура, силна отпадналост и обезводняване, но завършва със загуба на съзнание и тежка парализа. Пораженията, които нанася не са за подценяване, тъй като усложненията в повечето случаи са менингит или енцефалит", обяснява д-р Кунчев пред "Телеграф".

Епидемиолозите са предупредили личните лекари за дебнещата опасност. „Няма място за пропуски, за небрежност и нисък професионализъм. Всички колеги трябва да са максимално точни в диагнозата, навреме да изпращат биологичен материал от пациентите си за изследване. За жалост не всички го правят съвестно и затова се страхуваме да не избухме епидемия“, каза д-р Кунчев. Той не пропусна да напомни, че единственото спасение от ентеровирусите, включително и от водещия до парализа , са антибактериалните кърпички, когато няма как да измием ръцете си.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
31205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини