Наркоманка зарази дъщеричката си със СПИН

  • 12 юли 2016 21:27

  • 8292
  • 0
Наркоманка зарази дъщеричката си със СПИН
© Getty Images/Guliver

Наркоманка зарази дъщеричката си със СПИН. Детето се лекува в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

То се е разболяло при раждането. В момента е на 7 г. и е най-малката пациентка със СПИН. Дядото се грижи за него, тъй като родителите са починали, пише "24 часа".

"Момиченцето е на същата терапия, каквато се прилага при възрастните със СПИН, само че в по-малки дози. При децата болестта прогресира бързо и има по-неблагоприятни прогнози. В конкретния случай усложненията са чести пневмонии", коментира шефът на инфекциозната клиника проф. д-р Мариана Стойчева.

Според нея при стриктно вземане на медикаменти преживяемостта при СПИН е от 20 до 40 г., а болестта не се отличава от хронична инфекция. Месечното лечение излиза между 1000 и 1500 долара и се поема изцяло от Здравната каса. Пациентите не заплащат нищо.

В момента клиниката се грижи за 168 HIV позитивни, които ходят на редовни прегледи. До преди няколко години терапия е била прилагана само на пациентите, при които т.нар. Т-хелпери, принадлежащи към белите кръвни клетки, са били под 350. От т.г. обаче всички с вируса са на лечение. Това е една от мерките за спирането на разпространението на HIV вируса.

"Болните от СПИН у нас се увеличават годишно с 10%. 86 процента са мъже на възраст от 25 до 35 г. Другата голяма група заразени са от 30 до 39 г. В Пловдивска област повечето са венозни наркомани за разлика от другите региони на страната, където вирусът се разпространява по полов път", уточни проф. Стойчева. Най-възрастните с HIV вируса под тепетата са били двама пенсионери на 77 и 80 г., които са починали м.г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини