Пикът на комарите предстои

  • 05 юли 2016 09:46

  • 4408
  • 2
Пикът на комарите предстои
© Getty Images/Guliver

Най-голямата тревога на епидемиолозите тази година са комарите. Тъй като от месец април насам имаше много дъждове, на места е възможно пръскането против тези вредители да не е било ефективно.

От една страна това е опасно заради вируса Зика, който е заплаха най-вече за бременните жени, тъй като причинява малформации на плода. В Европа случаите на заразени достигнаха над 800. Преносител на тази зараза е вид комар, който отдавна е изчезнал от България, но е възможно да се срещне по поречието на Марица и Южното Черноморие.

От друга страна, комарите пренасят и далеч по-познати, но също много опасни болести като западнонилска треска и малария, които могат да доведат до редица усложнения като енцефалит.

У нас все още няма регистрирани такива случаи, но пикът на комарите тепърва предстои, затова специалистите съветват задължително да използваме репеленти, особено като сме на морето, защото там популацията им е по-висока.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4408 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дааа

2016.07.05 | 11:08

2
Да му мислят жителите от Русе и краидунавските градчета!!

2016.07.05 | 10:48

1
А бе боклуци смачкани напишете по-подробно точно кой вит комари го разпространява и други подробности,или целта ви е пак със соросоиден привкус и искате да плашите българите да не правят деца.Цигански сайт.

Добави коментар

Водещи новини