Кафето предпазва черния дроб от болести

  • 23 юни 2016 13:01

  • 3521
  • 0
Кафето предпазва черния дроб от болести
© Getty Images/Guliver

Голямо британско изследване установи, че кафето предпазва черния дроб от много болести, включително от омазняване, фиброза и цироза, съобщи в. "Дейли мейл", цитирани от БТА.

До неотдавна специалистите предупреждаваха да не се прекалява с кафето, защото то може да причинява рак. Миналата седмица обаче Световната здравна организация изтегли предишното си предупреждение за връзка между кафето и рак на пикочния мехур и каза, че ароматната напитка всъщност може да предпазва от някои видове рак на матката и черния дроб.

Британският тръст за изследване и борба с чернодробните заболяване публикува доклад, резюмиращ всички съществуващи изследвания по въпроса. Изводът в него е, че кафето предпазва черния дроб от стеатоза, фиброза и цироза - все тежки заболявания, които могат да имат фатален изход. Страдащите вече от тях пък могат да забавят развитието им, като пият кафе.

Болестите на черния дроб са на трето място по причиняване на преждевременна смърт във Великобритания. Много от тях се предизвикват от злоупотреба с алкохол, но рискът се увеличава и от затлъстяването, което може да причини омазняване на органите. Друга основна причина за проблеми с черния дроб са пренасяните по кръвен път вируси, например на хепатит А, В и С.

Специалистите не са сигурни как точно действа кафето. Известно е, че когато кофеинът навлезе в тялото, се разгражда на параксантин, който изглежда забавя разрастването на тъкани, увреждащи черния дроб. Две други съставки на кафето кахвеол и кафестол също имат предпазна роля.

Предишни изследвания показаха, че кафето може да намали риска от множествена склероза, сърдечносъдови заболявания, паркинсонизъм и диабет тип 2.

Европейската служба по безопасност на храните препоръчва ежедневната доза кофеин да не надхвърля 400 мг, колкото се съдържат в пет чаши еспресо.

Последвайте канала на

Калина Христова
3521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини