Всеки пети българин с лоши показатели на спермата

  • 22 юни 2016 10:27

  • 2906
  • 1
Всеки пети българин с лоши показатели на спермата
© Getty Images/Guliver

Сперматозоидите на всеки пети българин са с лоши показатели. При 25,8% от пациентите пък имат нормални оплодителни способности. Това показва ново мащабно проучване на репродуктивните проблеми сред мъжете у нас за последните 20 години.

Над 400 български мъже от 19 до 70-годишна възраст са се подложили на стандартен семенен анализ. Само 55 от тях са дошли да направят изследването, защото не са могли да се сдобият с дете в рамките на годината.

С напредването на възрастта качеството на сперматозоидите намалява, което показва, че биологичният часовник тиктака не само за жените, но за мъжете. Морфологията на сперматозоидите е най-ниска при мъжете над 40 години, а именно тя е една от основните показатели, които определят оплодителната способност. Лекарите съветват в тези случаи мъжете да спрат алкохола и цигарите. Когато има тежки отклонения се преминава към асистирана репродукция.

Оказва се още, че 20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неясен произход, което означава, че причините за безплодието остават скрити. Понякога партньорите губят години в опити за зачеване.

Последвайте канала на

Novini.bg
2906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.22 | 11:07

1
Казвах ли ви да не ядете свинска мас и да не пиете от Якорудската?

Добави коментар

Водещи новини