20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неясен произход

  • 21 юни 2016 13:56

  • 2488
  • 2
20% от двойките нямат дете заради стерилитет с неясен произход
©

Двайсет процента от двойките нямат дете заради стерилитет с неизяснен произход. Това каза пред журналисти акушер-гинекологът д-р Явор Владимиров, предаде БТА. По думите му в подобна ситуация по-добрият вариант за зачеване е чрез ин витро, а не чрез инсеминация.

В момента, за да се възползва жена от платените процедури чрез Фонда за асистирана репродукция, е необходимо преди това тя да има четири неуспешни инсеминации, а това е загуба на време и средства, допълни той. Според него трябва да се намали изискването за броя на неуспешните инсеминации.

В рамките на кампания "Мъжко репродуктивно здраве", проведена през април със съдействието на федерация "Български пациентски форум", са били изследвани 403 мъже, сред които се отчита, че всеки пети е имал тежки отклонения в основните показатели на семенния анализ и има нужда от лечение, а почти всеки втори е имал леки до умерени отклонения при изследванията.

Д-р Владимиров добави, че репродуктивните възможности у мъжа силно намаляват след 45-годишната му възраст. Ако в рамките на едногодишни опити една двойка няма бебе, то това се смята за безплодие, при условие, че двамата са под 35-годишна възраст, уточни д-р Владимиров. При по-висока възраст, неуспешните опити са отчитат в рамките на шестмесечие. Оптималната възраст за създаване на дете е 26-30 год., посочи ембриологът Десислава Тачева.

За добро репродуктивно здраве лекарите препоръчват здравословно хранене, спортуване, спиране на тютюнопушенето и консумацията на алкохолни напитки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оооооооооооо

2017.01.19 | 15:08

2
Да не забравяме! Сега се раждат децата на "чернобилското" поколение! Да вземат да кажат най-сетне, какви са данните за недоносените деца, тези с редки и доскоро нечувани заболявания, "необяснимият" стерилитет при младите двойки, спрямо същите показатели през 1985 г. (годината преди аварията). Мълчат, не им изнася! Болшое спасибо на блатушките и комунушките, дето си траеха тогава......

2016.06.21 | 14:43

1
ГМО храните които ядем.лекарствата със които ни тровят.и не на последно място мизерните български заплати

Добави коментар

Водещи новини