Д-р Ангел Кунчев: Има условия за разпространение на Зика в България

  • 20 юни 2016 08:57

  • 2937
  • 0
Д-р Ангел Кунчев: Има условия за разпространение на Зика в България
©

Най-много ентеровируси се разпространяват, където има много хора, като прибавим и лошата хигиена, почти сигурно ще избухне заболяване. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор в ефира на БТВ.

Той обясни, че има ентеровируси, които се разпространяват по въздушно-капков път, особени в детските лагери. „Най-добрия начин за предпазване е да внимаваме къде се храним, както и личната хигиена“.

„Повече ни притеснява бума на комари и кърлежи тази година“, призна здравният инспектор. „Тази година случаите на лаймска болест и марсилска треска са се увеличили с 30%. Кърлежите обичат високата трева и местата, където има селскостопански животни“.

„Има условия за пренос на вируса Зика в България. Най-вероятно ще има внесени и в България, защото не сме изолирани от света. Най-вероятно дори няма да разберем, че сме се разболели. Опасността е най-вече за бременните жени. Начините за предпазване са с репеленти, често миене, покриване на ръцете и краката. Освен това е добре децата да се оглеждат винаги след разходка в парка“.

Той предупреди, че има опасност да се повтори епидемия пренасяна от комари от 70-те години. Кунчев добави, че при 30% от случаите се налага хоспитализиране.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини