Хепатит С дебне любителите на татуировки

  • 26 май 2016 06:21

  • 7699
  • 0
Хепатит С дебне любителите на татуировки
© Булфото

Застрашени от заразяване с хепатит С са почитателите на татуировките, тъй като комплектите от инструменти, които се използват от татуистите могат да бъдат заразени при допира до мастилото. Именно в гъстата течност вирусът се размножава и се разпространява. Това обясни специалистът по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Надежда Желева за „Новинар”.

Експертът допълни, че често рисков фактор за заразяване и посещението ни в нелицензирано студио за татуиране, където украсяваме тялото си с разнообразни рисунки, но се подлагаме на реален риск от инфекцията. В рисковите групи влизат още интервенозните наркозависими, както и пациенти с множество зъбни манипулации.

Хепатит С дебне и медицинският персонал, а предаването на вируса става основно по кръвен и полов път. Според статистики вирусът убива над 500 000 души по света годишно, а над 170 милиона пациенти знаят, че са измъчвани от хепатита.

Данните за България сочат, че около 110 000 са измъчваните от коварната инфекция пациенти у нас, но в същото време едва близо 400 души се лекуват от Хепатит С. Наскоро навлезлите у нас обаче безинтерферонови терапии дават сериозна заявка да преборят заразата, като лечението осигурява между 95 и 100 процента излекуване при подложилите се на терапията пациенти. Според д-р Желева лечението трае значително по-кратко от прилаганите преди лечения, като за курса е нужна до половин година, а за самото лечение е нужен само прием на медикаменти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини