Момче със ''стъклени'' кости моли за помощ

  • 19 май 2016 08:40

  • 3554
  • 0
Момче със ''стъклени'' кости моли за помощ
©

15-годишно момче, страдащо от рядко заболяване на костната система, се нуждае от помощ. Йосиф Йосифов е засегнат от т. нар. остеогенезис имперфекта, по-известна като болест на стъклените кости.

Семейството на Йосиф заминава утре за Виена, където той ще бъде подложен на операция. За да може да остане там близо два месеца и половина, докато трае лечението му, момчето и родителите му се нуждаят от средства, с които да покрият ежедневните си разходи.

Йосиф е един от пациентите, чакащи за одобрение за лечение зад граница, по линия на фонда за лечение на деца в чужбина. До момента детето е чупило кости над 40 пъти и е било подложено на над 10 операции. Пред „Телеграф“ майката му Мария Костадинова разказа, че е била потърсена от институцията в понеделник следобяд, за да й бъде съобщено, че семейството ще пътува за Виена в четвъртък. Така родителите на болното момче имат по-малко от два дни, за да намерят 3 000 лв. Парите са нужни за да покрият поне минималните дневни разходи, включващи и превози с такси, защото момчето се предвижда с инвалидна количка.

„Това е пълен абсурд. Ние сме бедни хора, как да намерим тази сума за толкова кратко време“, гневи се Мария. Допълва, че е молила за помощ и социалните служби, но се оказва, че за ден и половина предварително пари не могат да се дадат.

Още по-голям проблем за Йосиф и семейството му се оказва фактът, че са били уведомени, че трябва да вземат нужния за заминаването им във Виена формуляр S2 буквално деня преди да отлетят. Късното съобщаване на това изискване е изключително голям проблем за семейството, защото то живее извън София.

Представители на НЗОК се свързаха с майката на болното момче и поеха ангажимент за успешното изпращане на документите във виенската клиника, за да не се налага семейството да ги носи лично. От там посочиха пред медията, че това не е практика, но в случая ще направят изключение, за да няма проблем с приема на детето.

Дарителска сметка в подкрепа на Йосиф:

Банка О.Б.Б, клон. Бяла Слатина, Тит. Йосиф Николаев Йосифов,

BG85UBBS80021000906420

BIC. UBBS BGSF

Последвайте канала на

Novini.bg
3554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини