Чревните бактерии влияят върху функционирането на мозъка

  • 07 април 2016 20:05

  • 3626
  • 0
Чревните бактерии влияят върху функционирането на мозъка
©

Чревните бактерии може да влияят директно на структурата и функцията на мозъка. Те регулират миелинизацията, т.е. процесът на формиране на изолация на нервните влакна, за да могат правилно да пренасят импулси, сочи изследване на екип от Университетския колеж "Корк", цитирано от "The Guardian" и "Фокус".

Резултатите са публикувани в журнала "Translational Psychiatry". Те предоставят вероятно най-убедителното доказателство, че бактериите в стомашно-чревния тракт имат директен физиологичен ефект върху мозъка. Откритието дава надежди за лечение на заболявания като множествена склероза и дори психични разстройства чрез промяна на състава на чревната микрофлора.

През последните десет години изследванията на чревните бактерии бележат бум, като става все по-ясно, че съществува двупосочна комуникация между чревните бактерии и мозъка. Микробиомът в човешката храносмилателна система изпълнява важна роля за здравословното състояние, включително и на мисловния орган.

Миелинът е мастно вещество, която обвива нервните влакна. Той предотвратява изтичане на електрически ток и улеснява провеждането на нервни импулси. В мозъка миелинът се произвежда от специализирани глиални клетки. Процесът на миелинизация е изключително важен за развитието и съзряването на мозъка, както и за всекидневното му функциониране. Веществото увеличава скоростта на проводимост на нервните влакна стотици пъти, а последиците от разпадането му могат да бъдат разрушителни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини