Терапия със стволови клетки връща назад остеопороза при мишки

  • 23 март 2016 09:21

  • 1752
  • 2
Терапия със стволови клетки връща назад остеопороза при мишки
©

Една единствена инжекция със стволови клетки би могла да помогне за възстановяване на нормалната костна структура при пациенти с остеопороза, според ново проучване, в рамките на което методът е тестван върху мишки, пише "Фокус", цитирайки TechTimes.

Изследователи от Университета в Торонто и Отавската болница да установили причинно-следствена връзка между развитието на възрастова остеопороза при мишки и дефектни или малко на брой мезенхимни клетки в тялото.

“Стигнахме до извода, че ако дефектни мезенхимни клетки са причина за остеопороза, трансплантацията на здрави мезенхимни клетки би трябвало да предотврати или спре остеопорозата,” посочва проф. Уилям Станфорд.

В глобален мащаб остеопорозата засяга над 200 милиона души - както мъже, така и жени. Тип 2 или възрастовата остеопороза се характеризира с изтъняване на вътрешната костна структура, което намалява плътността на костите. Заболяването е причина за приблизително 8.9 милиона счупвания годишно по целия свят.

Екипът е инжектирал стволови клетки от здрави мишки на мишки с остеопороза. Мезенхимните клетки са в състояние да се превърнат в костни клетки и могат да се трансплантират без риск от отхвърляне. Резултатите показват, че шест месеца след инжектирането увредените от остеопороза кости са станали отново здрави и нормално функциониращи.

Учените са предприели първоначални тестове върху хора, които при успех ще проправят път към провеждане на клинични опити в по-голям мащаб в следващите пет години.

Последвайте канала на

Novini.bg
1752 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Има снимани негодници много

2016.03.23 | 09:41

2
ПОдрастващи от паралелни обиталища са снимани много кратно край морето. Ползват нещо като играчки и облъчват често летовници. НАй лесно се виждат уврежданията тн"ожоги" на току що пристигнали..Неприятните изгаряния с е лекуват отлично със смес от хума и кисело мляко или само с кисело мляко...
JJivanov само лекуващ се

2016.03.23 | 09:38

1
ЛИчно наблюдавани от мен пострадали от това неприятно увреждане подават че нагли негодници проникващи от съседен паралелен регион облъчват с тежко терористично оръжие нарочно набедени жертви.. Експерти да снимат с мулти спектрални камери пострадали от дистанция диаметър около тялото на пострадалия поне двадесет метра...ВИждат се добре закачените постоянни облъчватели за жертвата..Най често атакуват тазо бедрени стави. След като облякох кожено яке на набеден вече опериран със сменена става, бях атакуван поне педесет пъти.Успях да ликвидирам атаките с години киснене в топли чисти без химия минерални басейни и моретерапия.. Нужно е да се доработи балнеотерапия за ликвидиране на опасната грамова техника закачена за ЕИЗо/енергиино защитната обвивка на набедените. Наскоро пробвам с парна баня с басейнче с солена /с морска сол топла или студена вода.

Добави коментар

Водещи новини