Пролетните алергии подраниха

  • 01 март 2016 08:07

  • 1838
  • 0
Пролетните алергии подраниха
© Getty Images/Guliver

Топлото време събуди пролетните алергии, предупреждават лекари. Дърветата цъфнаха и много хора се оплакват от сърбежи, хрема и сълзене.

Най-агресивният алерген в момента е брезата.

"Пациенти със симптоми на алергия започнаха да идват в кабинета още миналата седмица. Този тип неразположения малко подраниха тази година и причината е в изключително меката зима", каза доц. Мария Стаевска пред "Телеграф".

Макар тревната алергия да е по-популярна, то и страдащите от дървесната не са никак малко. Ако човек е с непоносимост към полените на брезата, има опасност при консумация на сурова ябълка или лешник, например, да се получи реакция. Тя е известна като орален  алергичен синдром и представлява подуване на езика. Съветът на алерголозите е в пика на  неразположението да пекат плодовете и ядките, за да елиминират рисковете.

„Много често началните симптоми на алергията се бъркат с тези на настинка. Не е нужно да сте болни, за да ви втриса. Симптомите са сходни, но най-отличителните за алергията са сърбеж в очите, носа и гърлото. При някои пациенти рефлектира и към ушите, където се усеща лек гъдел или заглъхване“, обяснява още доц. Стаевска.

Освен това полените влияят изключително негативно на младежите в пубертета – те не могат да спят спокойно през нощта, в резултат на което през деня са сънливи и с ниска концентрация. По този начин алергиите се отразяват зле на успеха им в училище.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини