Сушенето на дрехите вкъщи е опасно за здравето

  • 12 февруари 2016 07:59

  • 3576
  • 1
Сушенето на дрехите вкъщи е опасно за здравето
© GettyImages

Ако сушите влажните си дрехи в стаята, има сериозен риск да засегнете здравето си, предупреждават британски учени. Прането позволява у дома ви да се разпространят опасни спори.

Изпраните дрехи могат да предизвикат сериозни проблеми, тъй като повишават влагата на въздуха с 30% и така създават отлична среда за развитие и виреене на опасни организми. Повишените нива на влагата биха могли да доведат до нарастване на количеството на акарите в домашния прах. При подобни условия лесно се развиват астма и други алергични заболявания. Най-бързо влагата се увеличава в помещения, които са добре изолирани с алуминиева дограма, която пречи на изпаренията да намират път навън, пише ezine.bg.

Британските специалисти казват, че опасността от развитие на спорите Asperigillus fumigatus се засилва, ако сушим дрехите си в стаята. Тези спори могат да предизвикат заболяването аспергилоза. Аспергилозата е гъбична инфекция, която засяга дихателната система. Първите симптоми на това заболяване са кашлица, задух и втрисане. След време се появяват и храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Професор Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър заявява, че във Великобритания се е наблюдавал рязък скок на регистрираните случаи от това заболяване. Експертът съветва в никакъв случаи да не сушим дрехите си в стаите, тъй като във влажното пране се съдържа около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията.

Здравните специалисти казват, че повечето хора могат да се преборят със спорите, които се развиват във влажна среда, благодарение на добре функциониращата си имунна система. Но за хората с по-уязвим организъм, като асматиците например, аспергилозата може да нанесе големи увреждания на белите дробове. Специалистите съветват да сушим мокрите си дрехи в сушилни или навън, но в никакъв случай в помещенията, в които се храним или спим.

Ето и една истинска история, която може да ви накара да се замислите:

Мъж от години страдал от възпаление на белите дробове. Допитвал се до редица лекари, но въпреки всички техните рецепти и шепите изпити лекарства, състоянието му така и не се подобрявало! Без да влага нищо, въпросният господин един ден решил да започне да простира дрехите си не в стаята (където го правил години наред) а навън. След броени месеци състоянието му се подобрило значително!

По-късно той разбрал, че влажните дрехи съдържат до 2 литра вода, която се изпарява в стаята. Тасе се образува мухъл и гъбички, които може и да не са винаги видими, но ни вредят страшно! Това задължително води до отслабване на имунната система и:

- трудности с дишането

- алергии

- астма, кашлица

- увреждане на белите дробове

Последвайте канала на

Novini.bg
3576 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сиджимко

2016.02.12 | 23:27

1
Минаха времената когато ги сушехме на двора.Дворове вече нямаме, на балконите градската култура повелява да са скрити долу.А парното изсушава също въздуха,нека се овлажнява.Тия правила да ги спазва Майкъл Джексън.

Добави коментар

Водещи новини