СЗО е обезпокоена от информацията, че вирусът Зика се предава по полов път

  • 03 февруари 2016 14:41

  • 1677
  • 0
СЗО е обезпокоена от информацията, че вирусът Зика се предава по полов път
© Getty Images/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) изрази тревога от съобщението, че вирусът Зика е бил предаден по полов път в САЩ. Организацията призова за по-задълбочени изследвания на пренасяния от комари вирус, предизвикващ дефекти у новородени, предаде Ройтерс.

За първия известен случай на предаване на Зика беше съобщено вчера в Далас, щата Тексас, от местни здравни служители, които казаха, че заразата вероятно е станала чрез полов контакт, а не ухапване от комар.

"Споделяме тревогата. Случаят се нуждае от по-задълбочено изследване, за да се разберат условията и колко често или доколко е вероятно предаването на вируса по полов път и дали са от значение и други телесни течности", каза говорителят на СЗО Грегъри Хартъл, цитиран от БТА. "Това е вече вторият предполагаем случай на предаване на вируса по полов път", добави той, имайки предвид съобщения в медиите за американец, който се завърнал от Сенегал и се подозира, че е заразил съпругата си.

Вирусът, който се свързва с дефекти при новородени като ненормално малки глави в Бразилия, се разпространява стремително в американските страни. СЗО обяви в понеделник глобална опасност за общественото здраве заради случаите на микроцефалия.

Екипът на СЗО за бързо реагиране ще обсъди въпроса за предаването на Зика по полов път на днешното си заседание. "Има много неща, които не знаем за Зика. Сформирахме наш екип и сме сигурни, че бързо ще постигнем голям напредък", каза говорителят. Засега основното в засегнатите райони е да се контролират комарите, хората да използват средства против насекоми и да спят с мрежи на леглата, добави Хартъл.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини