СЗО: Чрез филмите компаниите продават цигари на деца

  • 01 февруари 2016 11:03

  • 1741
  • 1
СЗО: Чрез филмите компаниите продават цигари на деца
© GettyImages/Gulliver
Филмите, които съдържат сцени с тютюнопушене, трябва да получават рейтинг за възрастни. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че чрез киното цигарените компании продават продуктите си на деца, пише „Индипендънт", предаде Дарик.
 
В доклад, наречен „Филми без дим", СЗО предупреди, че през 2014 година пушенето е видимо в 44% от холивудска продукция и 36% от лентите, подходящи за непълнолетни. В последния филм от поредицата „Трансформърс", робот може да бъде видян да пуши пури, дава пример глобалната организация.
 
„Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 - 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха", обясни д-р Армандо Перуга от СЗО.
 
„Тютюневата индустрия търси алтернативи за реклама на продуктите си и киното е последната възможност. В някои филми можем да видим как реално съществуващи групи от хора пушат много повече, отколкото в истинския живот", допълва медикът.
 
Според американско изследване 4 на всеки 10 възрастни пушачи са прихванали вредния навик от филмови и телевизионни звезди.
Американският център за превенция и контрол на заразните болести изчислява, че в резултат на това 6 милиона младежи са пропушили през 2014 година.
 
СЗО направи подобно предупреждение през 2009 г., но то беше игнорирано от правителствата по света.
 
Организацията се опита да убеди кинаджиите да не показват марката на използваните в сцените тютюн и цигари, както и да добавят изявление в надписите, че не получават пари, за да показват пушене във филмите си. Този призив също беше като цяло игнориран.
 
От Британския борд за филмова класификация заявиха, че сцените с пушене от страна на възрастни няма да доведат до препоръчване само за пълнолетни. Ако обаче се прецени, че вредният навик се представя в романтична светлина и възвеличава, то възрастовият рейтинг на филма ще бъде повишаван.

Последвайте канала на

Novini.bg
1741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.02 | 15:56

1
По тази логика и наркотиците така се продават....

Добави коментар

Водещи новини