Бактериите са устойчиви на антибиотиците заради ген

  • 19 януари 2016 12:23

  • 2426
  • 0
Бактериите са устойчиви на антибиотиците заради ген
© Getty Images/Guliver

Учени обявиха, че са открили в Германия ген, първоначално засечен в Китай, който прави бактериите резистентни към колистин - антибиотик, използван, когато всички други възможности са изчерпани, съобщава БТА.

Генът, наречен mcr-1, е открит в човешка бактериална проба и е масово разпространен сред селскостопански животни, съобщават от германския Институт за оценка на риска и хановерския Университет за ветеринарна медицина.

В Германия антибиотикът колистин се използва основно за лечение на чревни болести при селскостопански животни. При хората колистин се прилага при лечение на инфекции, причинени от бактерии, които са устойчиви на антибиотици с по-добра поносимост. Експертите са разтревожени, тъй като mcr-1 е първият известен ген с резистентност към колистин, който е в състояние да се предава свободно между различни бактериални щамове. Той може да бъде предаден от безвредни чревни бактерии на патогени, правейки ги още по-трудни за лечение.

От университета на Гисен, където генът mcr-1 е открит в човешка бактериална проба, съобщават, че бактерията е показала устойчивост и към карбапенеми - клас антибиотици, прилагани при лечение на инфекции, за които се знае или предполага, че са причинени от мултирезистентни бактерии. Ако въпросните бактерии са устойчиви и към антибиотика колистин, експертите предупреждават за потенциална "безнадеждна ситуация без опции за лечение".

Учените посочват, че най-новите изследвания свидетелстват, че въпросният ген е наличен в Германия поне от 2011 г. Остава неясно колко разпространен е генът и в коя посока се предава между животни и хора. Предстои учените да изследват по-стари бактериални проби. От Института за оценка на риска напомнят, че в началото на декември миналата година датските власти са съобщили за откриването на гена в проби от птиче месо от Германия. Тестове, направени в други европейски страни, също са дали положителни резултати при селскостопански животни и хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини