Простатата е второто сърце на мъжа, как да я съхраним за по-дълго?

  • 11 януари 2016 13:57

  • 4834
  • 0
Простатата е второто сърце на мъжа, как да я съхраним за по-дълго?
©

Средно 50% от мъжете на възраст от 40 до 60 години имат увеличена простата - от размер на кестен, тя може да достигне и до размери на портокал. При повечето мъже, след навършване на 40 години, в хода на естествения процес на стареене, жлезистата част на простатата започва да разраства. Над 60-годишна възраст всеки трети мъж страда от неприятните симптоми на доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП).

Внезапно появяващите се позиви за уриниране както денем, така и нощем, по средата на спокоен сън, постоянното чувство за ненапълно изпразнен пикочен мехур нарушават работоспособността и качеството на живот във все още активната възраст на мъжете с ДХП.

Важно е да се знае, че тежестта на симптомите от долния уринарен тракт няма пряка връзка с големината на простатата. Това зависи от мястото на разрастване - дори и най-малкото увеличение на простатата в областта около уретрата води до притискането й, с последващи проблеми с уринирането.

Веднъж появили се, симптомите бавно прогесират, а оставени без лечение най-тежките случаи могат да причинят сериозни животозастрашаващи усложнения. Колкото по-рано се идентифицира проблема, толкова по-добре може да се помогне на пациента да забави и дори да спре по-нататъшното развитие на процеса и да се избегне хирургична интервенция.

Възможни опции за консервативно лечение на ДХП са както медикаменти с химичен състав, така и медикаменти с растителен произход и някои хранителни добавки.

Aлфа-адрeнергични блокери (аlfuzosin, dixazosin, tamsulosin и terazosin) и 5-алфа редуктазните инхибитори (5-ARI) са най-често използваните химични медикаменти. Те са известни със своята висока клинична ефективност, но с цената на някои неприятни нежелани реакции, особено при по-възрастни мъже. Често пъти това налага преустановяване на лечението.

От хранителните добавки с най-голяма популярност се ползват тези, съдържащи Serenoa repens (Сао Палмето, Палма джудже) и/или Urtica dioica (коприва). Растителните екстракти в хранителните добавки, обаче не винаги са стандартизирани според качество, отговарящи на изискванията, както и нямат в подкрепа клинични проучвания.

Урогут 160/120 мг
е лекарствен продукт от растителен произход на немската фармацевтичната компания Dr. Willmar Schwabe, показан за продължително лечение на уринарните оплаквания при лека до умерена степен на ДХП. Урогут е единственият растителен медикамент, комбиниращ в състава си двата специални екстракта от плодовете на сао палмето (сабал) и от корените на коприва. Двете съставки допълват синергично ефектите си, което прави препарата изключително ефективен за облекчаване и на двата вида симптоми при ДХП - иритативни (всл. на дрaзнене на пикочния мехур) и обструктивни (водещи до затруднение на уринирането).

Урогут 160/120 мг е съвременен фитофармацевтичен лекарствен продукт, чиито данни за фармакологичен профил, клинична ефективност и поносимост са подкрепени с множество клинични проучвания. А постоянното ниво на качество на растителните екстракти е гаранция за успеха от лечението.

Специалният екстракт от плодовете на сао пламето (WS® 1473) блокира тестостерон-зависимото нарастване на простатата, а допълнителните спазмолитични ефекти водят до релаксиране на мускулните клетки на простатата и уретрата и подобряване на уринарния поток. Допринася също така и за противовъзпалителния и противооточен ефект върху простатата.

Специалният екстракт от корените на коприва (WS® 1031) потиска хиперплазията на простатата, като я предпазва от стимулиращото действие на естрогените (антиестрогенен ефект), има и имуномодулиращи свойства и повлиява медиаторите на възпалението. А взаимодействието със СХСГ (секс - хормон свързващ глобулин) допринася за наличие на относително по-голямо количество свободен тестостерон в кръвта и до подобряване на либидото.

Фитофармацевтичните лекарствени медикаменти комбинират предимствата на двата вида неконвенциална терапия: 1. Имат клинична ефективност, доказана в множество проучвания, която е сравнима с тази на химичните медикаменти, и то без нежелани реакции. 2. От друга страна стандартите за качество на растителните лекарствени продукти са на високо ниво.


Полезни съвети при доброкачествена хиперплазия на простата:

►спортни активности (без колоездене и езда);
►избягване на продължително седене;
►поддържане на уро-гениталния тракт топъл;
►прием на достатъчно количество течности, ограничаване приема на алкохол и кафе, както и на пикантни подправки;
►осигуряване на добро храносмилане и избягване на продължителен запек;
►своевременно лечение на възпаление на простатата (простатит) – както от бактериален, така и от небактериален произход, който също се смята за една от причините за ХПП.

Последвайте канала на

Novini.bg
4834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини