Грипът идва към края на януари, пик в началото на февруари

  • 02 януари 2016 11:09

  • 2982
  • 4
Грипът идва към края на януари, пик в началото на февруари
© Gettyimages/Gulliver

В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари. Това заяви пред Фокус д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Началото на февруари се достига пик на епидемията, средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна”, заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип”, обясни д-р Кунчев.

Той припомня, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София. „Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното”, посочи д-р Ангел Кунчев.

По думите му в различните години е започвала от Великобритания, Ирландия, Норвегия, Холандия, така и тази година явно от там ще започне.

„Има интересен факт, че всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, както в случая, два пъти по четири, а за хората, които свързват двата празника, дори единадесет дни, се срива статистиката”, подчерта той, защото по това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ.

По думите му е ограничен и достъпът до лични лекари, единствено „Спешна помощ” е по-достъпна през този период. „Факт е, че в 51-ва седмица имахме 105 на 10 хил. заболеваемост средно за страната. Тази, която сега изтече падна на 65, което не е реалистично”, добави той.

Д-р Кунчев допълни, че сигурни данни какво точно се случва, ще имат, след като изтече една пълна работна седмица, например от 4-и до 8-ми януари.
„Вероятно на 10-и, 11-и януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно”, допълни главен държавен здравен инспектор.

Последвайте канала на

2982 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Веселин Василев

2016.01.06 | 01:02

4
Правителството ще се радва.Най-уязвими са пенсионерите.
ха2

2016.01.03 | 12:52

2
Ивлен Николаева Георгиева е ХИВ-позитивна медицинска сестра, която много иска да се омъжи и да има деца.
Веселин Василев

2016.01.03 | 12:52

3
Абе наред ли си.Я иди се прегледай при психиатър.
ха2

2016.01.02 | 12:24

1
████████▓▓████▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓ ██▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█████▓▓▓ ███▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█▓▓▓▓ ██▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ ██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ █▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓██ █▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒░▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ █▓▒▒▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒░▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██ ▓██▓██▓▒▒▓▒▒▒░░▒▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▒▓█▓██▓░▒▓▓▒▒░░░▒▒▒▓▓▒▓███▒▓█▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓█ ▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▓▒░░░░▒▒▒▓▓▒▓██▓▒▓██▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒░░▒▒▒▒▒░░░▒░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒░░░▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▒ ▒▒▒▒░░▒▓▒▒░░░░▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒░░ ▒▒▒▒▒▒▓▓░░░░░░▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓▓░ ▓▒▒▒▒▒▒▓▒░░░▒▒▒▒▒▒░░▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████ ▓▒▒▒▒▓▒▒▒▒░▒▒░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓████ █▓▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████▓ ██▓▒▒▒▓▓▓▒▒▓▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒██████ ▓▓█▓▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███████ ▓███▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█████████ ▓▓████▓▒▒▒▒░▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▓▓███████████ ▓▓█████▒▒░░▒░░░░░░░▒░░░▒▒▒▓███████████████ ▓▓██████▓▒░░░░░░░░░▒▒▒▓▓█████████▓███▓████ ▓▓▓▓▓▓█████▓▓▓▓▓▓▓████████████▓█████▓█▓███

Добави коментар

Водещи новини