Имунитет и имуностимулатори

  • 21 декември 2015 14:09

  • 6448
  • 0
Имунитет и имуностимулатори
©

Имунитет - можем ли да му повлияем

Какво представлява имунитетът?

Имунитетът е устойчивостта на организма срещу физичните, химичните и биологичните фактори на околната среда, които постоянно го атакуват. Имунитетът представлява сложна система от защитни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията и чиято цел е да го предпазят от вредните външни влияния.

Препоръки за добър имунитет:

1. Разнообразно хранене - менюто не бива да бъде еднообразно. Хранете се с плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко.

2. Достатъчен прием на вода - необходимият минимум е 1.5-2 литра чиста негазирана вода дневно, стига да няма противопоказания (при заболявания на бъбреците, високо кръвно, сърдечни заболявания и др. се консултирайте с лекар).

3. Повече движение - физическата активност за 20-30 мин. значително повишава броя на защитните клетки в имунната система. Оптималният режим е 3 тренировки седмично на чист въздух.

4. Оптимално количество сън - сънят е важен както за красотата, така и за здравето ви. Недоспиването пречи да се свалят излишните килограми и увеличава податливостта към настинки и простудни заболявания. “Пикът” на работоспособността на имунната система е в 01:00 ч. през нощта, така че човек трябва да си ляга преди този час.

5. Сауна и контрастен душ - рязката смяна на температурите при водните процедури също подобрява имунитета. Ето вариант за контрастен душ (най-малко 5 пъти седмично) – винаги започвате с гореща вода! След 10-15 секунди превключете към студена, след още 10-15 сек. – пак към гореща. Повтаряте три пъти. Сауна (1-2 пъти седмично) – със задължително поливане с хладка или студена вода накрая. Към тези процедури е хубаво да има и самомасаж с твърда четка или хавлиена кърпа (движенията трябва да са само отгоре надолу). Този метод работи само ако се прилага над 3 месеца.

6. Промивки на носа - през отоплителният сезон въздухът в затворените помещения става много сух и уврежда лигавиците на носа. Така те стават по-уязвими за вирусите и бактериите. Хубаво е носът да се промива вечер, като удобни за целта различни спрейове с физиологичен разтвор (“морска вода”) за нос, които да овлажнят лигавиците.

7. Повече удоволствия - учените все още не са проучили напълно как функционира имунната система, но всички резултати показват, че доброто настроение и оптимизмът са гаранция за правилната й дейност.

8. Не на последно място по значение са имуностимулаторите - това са разнообразни природни съставки, които помагат на организма да изгради по-силен имунитет, особено в случаите, когато сте затруднени да изпълните изброените по-горе препоръки.

Имуностимулатори с ехинацея – като лечебно растение ехинацеята е била използвана още от индианските племена. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунитета на организма и предпазват от инфекции.



Имуностимулатори, съдържащи антиоксиданти - Антиоксидантите помагат за стабилизиране на имунитета, като противодействат на свободните радикали (различни вредни съединения от околната среда) и предпазват клетките и тъканите на организма от увреждане и стареене. Най-полулярните антиоксиданти са селен, витамините Е и C, лутеин, ресвератрол, Коензим Q10 и др.


 

Имуностимулатори, съдържащи коластра - Коластрата е първото мляко, с което майките - бозайници захранват рожбите си. Производството му продължава от 48 до 72 ч. преди появата на обичайната кърма. Коластрата съдържа висока концентрация на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори, които са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло.



Имуностимулатори, съдържащи екстракт от Кръвен здравец - Кръвният здравец проявява затягащо и кръвоспиращо и действие. Прилага се при диария (особено у малките деца), кръвотечения, малокръвие, слаб имунитет, болки в стомаха и червата, цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния канал, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използува за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления.

Имуностимулатори, съдържащи Алое вера - Алое Вера (Aloe Vera) е видът с най-силно изразени лечебни свойства. Съдържайки 200 различни съставки, някои от които много рядко срещани в природата, това растение се използва непрекъснато в медицината и козметиката хилядолетия наред. Подпомага развитието на нови клетки, подобрява функционирането на тъканите и помага при заздравяването на рани. Притежава антибиотични, антимикотични и противовъзпалителни свойства, стимулира имунната система, успокоява нервната система, подпомага пречистването на стомашно-чревния тракт и спомага за детоксикацията на организма. Алое Вера е незаменима съставка в кремове и лосиони.

Имуностимулатори, съдържащи Жен-шен - Корените на жен-шена се ползуват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост. Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др.



Имуностимулатори, съдържащи Клеева тинктура - Хората започват да използват лечебното действие на този естествен антибиотик още в древността. Тъй като е ефективен срещу стрептококи и стафилококи, се прилагал предимно за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той засилва защитата на организма като от една страна увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като наример тези на туберколозата, салмонелата, херпеса и грипа.

Имуностимулатори с бирена мая
- богат източник на минерали, особено на хром, който помага на организма да поддържа нормални нива на кръвната захар. Витаминното богатство в бирената мая е от значение за метаболитните процеси в тялото. Участват в разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, които осигуряват енергия на организма. Те също така подпомагат нервната система, поддържат мускулите, кожата, косата, очите и др.

Имуностимулатори с витамин С - Витамин С, познат още като аскорбинова киселина, е прекрасен помощник на организма в изпълнението на функциите му – усвояване на въглехидрати, мазнини и протеини, укрепване стените на кръвоносните съдове, ускоряване на кръвосъсирване и заздравяване на рани. Витамин С се прилага като лечение при хипо- и авитаминоза. Приемът на витамин С е необходим и при отслабена имунна система и по време на есенно-зимния сезон като превантивна мярка срещу вирусни и простудни заболявания.

Други имуностимуланти.

Черният бъз е наречен още чудото на българската народна медицина и това не е случайно. Плодовете на това уникално растение са богати на полезни витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и други незаменими елементи. Сиропът от черен бъз от древността е познат с изключителната си лечебна сила при грип и простуда, кашлица, белодробни заболявания, анемия, подобрява метаболизма и помага при запек.


Автор: Магистър-фармацевт Мария Качамакова

Последвайте канала на

6448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини