Наши ДНК чипове откриват рак

  • 15 декември 2015 08:17

  • 2575
  • 0
Наши ДНК чипове откриват рак
© Getty Images

 Български ДНК и РНК чипове могат да откриват наследствен ген за рак на яйчниците. Те дават възможност да се изследват хиляди гени само с една реакция. Ще могат да бъдат произвеждани серийно в открития преди една година Технологичен център на ПУ "Паисий Хилендарски".

Те бяха част от представените иновации, създадени от откриването на Технологичния център на университета до момента.

Създадени преди една година с финансовата помощ от бизнеса за над 500 000 лева, днес технологичната структура има над 60 сключени договора за експертизи с индустрията, съобщи ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов, пише в. "Телеграф".

Той припомни, че за изграждането на центъра бяха вложени 1 милион лева. Печалбата на технологичния център, който е първият у нас в държавно висше учебно заведение, през изминалите 12 месеца е 120 000 лева.

Технологията с ДНК и РНК чиповете е уникална за страната ни. Единствено Пловдивският университет има апаратурата, с която може да произвежда такива чипове, съобщи микробиологът д-р Величка Кърджева от фирмата, която подпомага центъра. Биомикрочиповете в момента се използват най-често за медицинска диагностика. По този начин се установяват вродени генетични заболявания като аутизъм, малформации и въпросният наследствен ген за рак на яйчниците. Именно това е и технологията, с която е открит наследственият ген за рак на яйчниците и гърдата при световноизвестната киноактриса Анджелина Джоли, която предприе радикални мерки, за да се спаси в бъдеще от появата на онкозаболяване.

С чиповете се открива рак на яйчниците в много ранна фаза само за 24 часа. Американски компании вече работят по тази технология, обясни д-р Кърджева. ДНК-чиповете се използват активно и за избор на пола на бебето. Подобни технологии използват най-вече в Китай и Турция. Чрез чиповете се прави и предимплантационен скриниг преди инвитро. Така се селектират няколко ембриона, като целта е да се види кой няма малформации, за да се върне в матката на бъдещата майка.

Последвайте канала на

Novini.bg
2575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини