Над 36 000 се разболяха от рак за година

  • 05 ноември 2015 16:32

  • 2383
  • 0
Над 36 000 се разболяха от рак за година
© Булфото

Новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 649. Това оповести доц. Иван Костов, директор на Първа АГ-болница "Св. София" по време на кръгла маса "Скрининг, профилактика и лечение на рак на млечната жлеза - тенденциите в България и в света".

Форумът се организира под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване. Костов цитира данни от Националния раков регистър за 2012 година.

Починалите от злокачествени заболявания през 2012 г. са 18 157. Най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза - 26.4 на сто, посочи д-р Костов. Увеличението на новооткритите случаи се дължи на усилията, които се полагат в областта на ранната диагностика. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, допълни той.

Доц. Костов отбеляза, че в България са подобрени диагностиката, лечението и профилактиката на рака на гърдата. При фамилно обременени жени първият клиничен преглед за карцином на гърдата трябва да се извърши на 30-годишна възраст, подчерта доц. Георги Байчев, лекар от Военномедицинската академия. По думите му всяка втора година трябва да се извършва мамографски преглед сред жените между 40- и 50-годишна възраст и всяка година - за жените на възраст 50-60 години.

Ракът на гърдата не засяга само болните и лекарите, това е проблем, засягащ цялото общество, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Не трябва да се отказваме да повтаряме фактите и да търсим начин, по който да ги променяме, а това ще се случи с много и съвместни усилия, допълни тя. По думите й пациентите трябва да усещат подкрепата на обществото, а ангажимент на държавата е да направи така, че най-модерните технологии в лечението да бъдат достъпни за българските граждани, нуждаещи се от такова лечение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини