Плацентата пази бебето от рак

  • 04 ноември 2015 17:08

  • 2408
  • 0
Плацентата пази бебето от рак
© Getty Images/Guliver

Ракът при бременност се лекува без риск за плода. Ето защо жени с такава диагноза не бива да отлагат химиотерапията, нито пък да раждат преждевременно. 

Данните бяха оповестени на Европейския конгрес за лечение на рака във Виена през октомври. Тогава белгийски медици обявиха, че лечението на рака може да започне след първия триместър на бременността (12-14 седмици след зачеването). Досега се смяташе, че химиотерапията и особено лъчетерапията увреждат бебето и не бива да се прилагат при бременност.

“Няма причина да се прекъсва бременността или да се отлага лечението. Химиотерапията може да започне незабавно. Бременна с рак може да се лекува също толкова ефективно, колкото и всяка друга жена”, каза д-р Фредерик Аман, професор по гинекология в университета в Льовен, цитиран от "24 часа".

Неговото проучване е публикувано в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”. Според данните му майки, лекувани през втория и третия триместър, раждат деца без дефекти.

Повечето хора и дори лекарите смятат, че ако се лекува рак при бременност, ще се увреди плодът, и затова препоръчват аборт. Според тях отлагането на лечението влошава болестта и повишава риска от смърт.

Председателят на Европейското дружество по хирургична онкология Петер Нареди пише, че след доклада на проф. Аман “лекарите не само трябва да започват лечението на рака незабавно, но и трябва да се грижат бременните да стигат термина си за раждане”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини