Костюмите за Хелоуин сеят гъбички, алармира лекар

  • 30 октомври 2015 10:30

  • 3537
  • 2
Костюмите за Хелоуин сеят гъбички, алармира лекар
© Getty Images/Guliver

Костюмите за Хелоуин сеят гъбички, плесен и акари, които могат да ни докарат алергии, хреми, кашлица и дори задушаване. За тази опасност алармира проф. д-р Жени Милева, специалист по клинична алергология, цитирана от "Телеграф".

По думите й голяма част от карнавалните дрехи се съхраняват дълго в складове сред голямо количество прах, което е предпоставка за бронхиални спазми и други реакции на организма. Най-голямата опасност, която дебне от щандовете с костюми, маски, перуки и гримовете обаче са обривите, които най-често се изразяват с два вида контактна екзема. В добрия случай, тя преминава с лек сърбеж, който отшумява до няколко часа или в рамките на 2-3 дни. По-сериозен проблем е, когато се получи контактно-алергична реакция, защото тогава сърбежът е тежък и обривът преминава трудно с помощта на медикаменти.

Според доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница, най-сериозни проблеми могат да ни докарат боите. По думите й боите на карнавалните костюми боядисват кожата ни, тогава се получава реакция. Най-често това са местата под мишниците, лактите, колената, около врата. Други алергени са лепилата в домината, шапките и носовете, както и гумата в маските.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.03 | 15:17

2
А лекарствата, които рекламирате и пробутвате безкрупулно - много ли са безвредни, лакоми задници?!?
Коста

2015.11.02 | 05:31

1
Чудя се защо всички с такава страст празнуват католическа задушница, превърната от концерните по света в преклонение пред мамона?Ако толкова имат мерак Задушница е сега на 07.11.!

Добави коментар

Водещи новини