Вируси спохождат българите между 30 и 64 години

  • 14 октомври 2015 20:28

  • 2324
  • 0
Вируси спохождат българите между 30 и 64 години
© Булфото

Повалените от вирусни инфекции българи са се увеличили почти два пъти само за седмица, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от "Труд".

От 28 септември до 4 октомври болните са били 38 души на всеки десет хиляди от населението, а в последната отчетена седмица - от 5 до 10 октомври, вече са 54 повалени на всеки десет хиляди.

Инфекциите се дължат на рино- и коронавируси, които протичат с хрема, възпаление на гърлото и суха непродуктивна кашлица (без секрет), обясни пред изданието проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра.

Най-много заболели има във възрастовата група на трудово активните - от 30 до 64 г. Причината е, че ако в офис има и един носител на вируси, той бързо предава заразата чрез кихане или кашляне на колегите си. Затова и болните трябва да се лекуват у дома.

Грип обаче още няма. Нито една болница не е подала положителна проба от тежко болен, който да е развил белодробна инфекция. А до нея се стига вследствие на грипа, каза още проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

2324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини