Пластмасите - развъдник на тежки болести

  • 21 септември 2015 13:32

  • 5878
  • 8
Пластмасите - развъдник на тежки болести
© Getty Images

Потребителите не следят маркировките на пластмасовите опаковки и това може сериозно да увреди здравето им, алармират здравни експерти, пише в. "България днес".

За да знаят кое какво означава, хората трябва да научат какво означават знаците по капачките или етикетите на пластмасите. Знакът се намира в триъгълник, в центъра на който има изписана цифра,

Една от най-широко разпространените пластмаси е тази със знак 1 (PET или PETE). Използва се за производство на бутилки за минерална вода, безалкохолни напитки, сиропи за кашлица. Доскоро се считаше, че РЕТ са напълно безвредни. Оказва се, че при продължително ползване може да се получат проблеми с хормоните. Специалистите съветват бутилките никога да не се ползват повторно. Най-лошият вариант е, ако се мият с препарат и после се ползват, защото препаратът остава по порите на пластмасата и попада в организма.

Все още вървят проучвания върху пластмасите с номерации 2 (HDPE), 4 (PELD или LDPE) и 5 (PP)(PP). Те се използват за пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко и кофички за кисело, чинии за микровълнови фурни, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити, памперси, еднократните чаши за кафе. Към момента се счита, че са безвредни, ако не се ползват повторно. Особено чините за микровълнова, в които е имало мазна храна.

Най-опасни са пластмасите с номерации 3 - (V или PVC), номер 6 Ц (PS), и 7 - други (OTHER или О), или смесени PC и РLA. PVC пластмасите съдържат омекотители "пталати", които влияят върху хормоналния баланс. Номер 6(PS) пластмасите отделят частици стирен, който е потенциален канцероген и повлиява репродуктивната система. Пластмасите с номер 7(PC) съдържат бисфенол А (BPA), който също нарушава хормоналния баланс и се свързва със заболявания като рак, стерилитет, аборти, затлъстяване, диабет, ранно начало на пубертета, повишаване на агресията и понижаване на имунитета. Най-скандалното е, че съвсем доскоро пластмаси номер 7 са се използвали дори в производството на шишета за бебешка храна!

Последвайте канала на

Novini.bg
5878 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.09.27 | 09:48

8
А как разбраха коя пластмаса на какво влияе и колко е вредна? Дали са разделили хора на две групи, от които едни да пият вода само от ПЕТ бутилки, а други само от стъклени в продължение на години и тогава да установят какво е влиянието на пластмасите. Всичко това са някакви недоказани теории, които са свързани с някакви финансови интереси. Спомнете си как смениха фреоните в хладилниците само заради някакво абсурдно твърдение, че влияят на озоновата дупка.
FM

2015.09.27 | 09:48

7
Върнете стъклените бутилки, по е хигиенично.В автоматите за кафе, в тях водата стои със седмици и трупа калории от тубата.

2015.09.27 | 09:48

6
Аз отдавна съм спряла пластмасовите шишета и си пия филтрирана вода от кана. Другият вариант са стъклените бутилки. Пластмасата само в краен случай, и без престояване на слънце или висока температура.

2015.09.27 | 09:47

5
Задължете производителите да не си търгуват стоките в пластмасови шишета, а вносителите на пластмасови шишета с най-различни хим.вещества за ядене санкционирайте!
ppp

2015.09.27 | 09:47

3
едно време ни продаваха дори олиото в стъклени бутилки
kiro

2015.09.27 | 09:47

4
Ама се чакаше 2 часа на опашка за него.
В е л и к и я

2015.09.24 | 10:16

2
Не ми е ясно къв е проблема поне големите производители на безалкохолни напитки да си ги продава в стъклени бутилки , може дори и да се изкупуват обратно .. това може да направят от Coca Cola поне...

2015.09.22 | 14:01

1
Най-полезна е чешмяна вода престояла на слънце в стъклена бутилка.

Добави коментар

Водещи новини