Пациенти с ревматични заболявания: Новите изисквания на НЗОК ни оставят без лечение (видео)

  • 02 септември 2015 13:58

  • 2479
  • 0
Пациенти с ревматични заболявания: Новите изисквания на НЗОК ни оставят без лечение (видео)
© Getty Images/Guliver

Пациенти с ревматични заболявания остават без лечение заради нови изисквания на Националната здравноосигурителна каса. Това алармираха на пресконференция в БТА от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България /ОПРЗБ/, Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит /АПРА/ и Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев /БСБББ/.

Според тях от 1 август т.г. са влезли в сила нови изисквания на касата за лечение с биологични лекарства, с които се лекуват най-тежките случаи на ревматични заболявания. Председателят на АПРА Роза Чеглайска посочи, че без адекватно лечение ще останат около 4000 души, а само за два дни експертна лекарска комисия е върнала 100 пациенти поради липса на инструкции от касата как да бъдат прилагани и изпълнявани новите изисквания.

За да имат достъп до лечение с биологични медикаменти всички болни, които кандидатстват, трябва да са диспансеризирани според наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Тази наредба обаче последно е обновявана през 2004 г. преди съществуването на биологичната терапия и не е съобразена с изискванията за включване на биологични продукти, посочиха пациентите.
Те настояват изискванията да бъдат преразгледани спешно, като се вземат предвид предложенията на ревматолози и пациентските организации. Според тях решението е било взето еднолично от НЗОК, въпреки многократните предложения за тристранна среща.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини