Пациент ще съди частна болница за неизваден тумор

Лъчезар Дилов постъпва в частната болница „Токуда” в 2:00 часа през нощта на 17 юни със силна болка в главата. Направен му е скенер, а по-късно и ядрено магнитен резонанс, на които се вижда образувание с размерите на юмрук. На следващия ден е опериран, за да се отстрани туморът. Пред БТВ пациентът разказа, че операцията е продължила по-кратко време от обичайното и че въпреки редките контакти с лекуващия лекар с д-р Славомир Кондов, той е бил уверен, че операцията е извършена професионално и е преминала успешно.

Дилов е изписан седмица по-късно с епикриза, според която туморното образувание е било отстранено „субтотално” (според медицинската терминология „субтотално” се равнява на 91-99 %). Според епикризата младият мъж няма нужда от повторно постъпване в болница и му е предписана лъчетерапия.

Изненадата дошла, след като се появили усложнения и Дилов си направил контролно изследване с ядрено магнитен резонанс. Преди започването на лъчетерапията се установява, че туморното образование на Лъчезар е със почти същите размери от периода преди операцията в „Токуда”. Ако се премине към лъчелечение на тумор с подобни размери, последиците могат да бъдат фатални. Освен това специалистът даде лоши прогнози за пациента и допълни, че той е и фамилно обременен с това заболяване.

Дилов е посъветван да се подложи на повторна операция. След хоспитализиране и втора операция в Турция, туморът е почти изцяло отстранен – останали са само образувания с милиметрични размери.

В момента Дилов предявява иск към частната болница за около 110 хиляди лева, каквито са разходите по леченията му у нас и в Турция. В сумата влиза и дарението, което е направил към частната болница.

Д-р Кондов, който е направил операцията обясни, че туморното образование е било съставено от кисти пълни с течност и затова не е изрязано по време на първата операция. Според лекаря течността от кистите е била изтеглена по време на операцията и това е вероятната причина за почти същия обем на образуванието след операцията.

Д-р Емануил Найденов от Бургас като даде мнението си като независим експерт. Според д-р Найденов става дума за разминаване в употребената терминология – самият той би определил туморното образувание като „частично”, а не като „субтотално” отстранено. Експертът беше категоричен, че пациентът е имал нужда от втора операция след резултатите от първата в „Токуда” и че подлагане на лъчетерапия веднага след първата операция би имала фатален край.

Дилов все още не е завел дело срещу болница „Токуда”, но се готви да го направи. Адвокатът му коментира, че се надяват казусът да бъде разрешен със споразумение. Въпреки това досега от болницата отказват да коментират случая, а пострадалият е принуден да комуникира с тях чрез медиите.

Коментари

 1. 2016.03.20 | 18:52
  Наложено дарение , платено лечение и накрая те пращат по дяволите. Лекари в България почти няма,тук там се среща по някой.В чужбина лекарите ,не само те лекуват,но те информират ,комуникират с болния,с роднини,запознават те с възможни последици, интерисуват се от състоянието ти не само в болницата,но и след това,можеш да получиш наставление и по телефона и ....В България,ако се разболееш по сериозно си обречен на смърт. За съжеление надежда няма
 2. 2015.10.14 | 18:59
  Защо е направил дарение преди операцията?
 3. 2015.10.14 | 18:59
  Баси изродите. Вземете им дипломите и в затвора до живот. Това не са хора,и са опасни за обществото.
 4. 2015.10.14 | 18:59
  Не го е направил доброволно...има такси за всякакви операции и др.манипулации,които те задължават да заплатиш,а ти издават документ,че си направил дарение....
 5. 2015.10.14 | 18:59
  Баща ми там го умориха за 3 дни в хосписа..........!!! Срещу скромната сума от 3000 лв.Само като чуя Токуда-ми се обръщат червата............!
 6. 2015.10.09 | 12:36
  Почитание към онези мед. кадри, които действително си вършат работата но ? ако констатирате разни разбойнически истории. 1. Програмистите вършат прекрасни неща - публикуваш му трите имена, телефона, къде работи и цялата история. 2. По всички възможни начини уведомяваш - всички държавни структури - от президетство до регионалните 3. Няма недосегаеми хора и на такива измамници - стъжнете им живота
 7. 2015.08.21 | 16:00
  Големия ми син беше опериран в Токуда в урологично отделение за рак на тестиса. Съжалявам,че не помня кои бяха лекарите,които го оперираха. Когато го изписваха бях купила по бутилка скъпо уиски и по една скъпа бонбониера. Когато отидох първо при единия лекар да му благодаря и да му дам уискито и бонбоните той много учтиво ми отказа да ги приеме. Втория лекар също ми отказа с думите,че когато отиде сина ми втори път и им каже,че е здрав,тогава да ги почерпи. Така тези двама лекари , на които съм много благодарна разбиха табуто за бг лекари,които си искат пари и черпене. Те не само,че не са ни искали пари,но не приеха и почерпката,която им бях взела за благодарност. Това беше през 2009 год. и слава на Господ сина ми е жив и здрав.
  1. 2015.08.21 | 16:00
   Забравих да кажа,че единствените пари ,които сме дали за престоя,операция и лечение беше 200 лв. така нареченото дарение .
 8. 2015.08.21 | 14:28
  as nesam chul lekar da vleze vav zatvora zaradi lekarska greshka
 9. 2015.08.21 | 06:14
  lekari ybiici -tova e
 10. 2015.08.20 | 23:51
  Задължават те да направиш дарение, не е доброволно, но не избираш екип и не даваш други пари. Наистина с докторите от Токуда няма никаква комуникация, чак се чудиш какво да си мислиш. Моето мнение за този доктор е, че е добър специалист и тази случка ме учудва, но и плаши. Имаме проблем в семейството и му се доверявам. Не знам вече какво да мисля.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет