Д-р Кантарджиев: Бруцелозата е тежко заболяване, лечението е продължително и с антибиотици

  • 11 август 2015 16:42

  • 2094
  • 0
Д-р Кантарджиев: Бруцелозата е тежко заболяване, лечението е продължително и с антибиотици
©

Още пет души от град Рила са болни от бруцелоза, показват последните резултати от изследванията, съобщава БНР.

Животните, които внесоха заразата в Рилския манастир, при които заразата е потвърдена, са били дарение на светата обител.

До този момент в района на епидемичния взрив са изследвани над 1400 животни и около 200 човека. Новите случаи бяха потвърдени от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, минути след като получи справката от Агенцията за безопасност на храните и здравната инспекция, които следят диаграмата на заболяването при хората и животните.

До момента са заразени 27 човека, а животните са 176.

"Двете кози, чиито проби също бяха положителни, са от района на Рилския манастир, но не са от стопанството на светата обител, уточни Янев: "Имаше такива съмнения. Всички останали животни, които са на територията на светата обител са с отрицателни резултати. Въпреки това ще бъде въведена категорична забрана за придвижване и клане на животни в района на Рилския манастир, особено в края на седмицата, когато се очакват хиляди поклоници за празника "Успение Богородично". Колкото и да не ми се иска точно на този свят празник да наложа забрана, ще трябва да наложа забрана в името на хората, ще наложа режим при преминаването, най-вече към Рила, Рилския манастир по отношение на това да се изкарват животни отвън".

Заболелите от бруцелоза се лекуват в Инфекциозна болница в столицата, каза проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Бруцелозата е такова заболяване, че лечението е продължително с антибиотици, проследява се, имаме и отговор с изследване на кръв и се проследява няколко години, защото заболяването е със склонност към повтаряне. Има нещо много важно, при серумите, които изследвахме досега в Рила, една част от тях се оказаха отрицателни, но може би хората да са заразени, които след седмица или две седмици могат да развият заболяването".

"Всички пациенти, които са имали отрицателен резултат, но след това повишават температура, трябва да бъдат изследвани повторно. Заболяването може да се повтори и ако заразеният веднъж човек след време заболее от грип. Пиенето на непреварено прясно мляко е недопустимо", добави Кантарджиев.

"Микроорганизмът се развива в костния мозък на човек. Именно затова заболяването се лекува трудно, именно затова заболяването може да се върне след месеци и години. Днес от Плевенско се получиха 12 серума на пациенти, които утре ще бъдат изследвани и ще разберем кои от тях са болни. За да не се допускат нови огнища на болестта, закупуването на по-евтини животни от Гърция, Сърбия, Македония и Турция трябва да се преустанови", предупреди проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини