Лекари извадиха 13-килограмов тумор от бъбрека на пациент

  • 10 август 2015 15:01

  • 3138
  • 0
Лекари извадиха 13-килограмов тумор от бъбрека на пациент
©

Тумор с тегло 13 кг. извади известният уролог доц. д-р Димитър Шишков след 5-часова операция в МБАЛ-Пловдив. Въпреки огромното образувание и загубата на литър кръв прогнозата за 60-годишния пациент е добра, заяви водещият специалист.

Той споделя пред БТВ, че в цялата си практика е имал не повече от 10 случая, в които е лекувал толкова големи тумори.

Интересното в случая е, че формацията е злокачествена, но няма метастази, което дава шанс на болния да се възстанови, обясни доц. Шишков.

Пациентът споделил, че преди около година започва да губи апетит, отслабва на тегло и често повръща. Тръгва по лекари, навсякъде му казват, че целият десен бъбрек е осеян с кисти, а зад него има „нещо доброкачествено“. След повече от година ходене по мъките и безброй прегледи в 5 лечебни заведения пациентът си записва час за консултация при доц. Шишков в МБАЛ Пловдив.

Още при първия преглед открихме тумор на десния бъбрек, който тръгваше от диафрагмата и стигаше до малкия таз, разказва урологът. Освен другите оплаквания, мъжът казва, че е започнал и да уринира кръв. При направените изследвания добре се вижда, че туморът е сраснал с големите кръвоносни съдове, черния дроб и дванадесетопръстника. На болния е обяснено, че трябва да се оперира възможно най-бързо. Туморът е премахнат заедно с десния бъбрек, съобщиха от болницата.

Мая Йорданова
3138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини