Роднини на болни от миелофиброза протестираха мълчаливо (видео + галерия)

  • 27 юли 2015 18:09

  • 1953
  • 0
Роднини на болни от миелофиброза протестираха мълчаливо (видео + галерия)
© Булфото

Десетки близки на болни от миелофиброза мълчаливо протестираха пред сградата на НЗОК, за това, че у нас не е безплатно осигурено скъпо лекарство за тежкото заболяване.

Елена Дянкова, която преди месеци повдигна темата в търсене на лек за болния си баща, поведе мирния протест пред Касата преди заседание на Надзорния съвет. По думите й лекарството е одобрено от една година в Позитивния списък на страната, но още не е осигурено.

Според Касата, все още има процедури за изпълнение, а и сумата за медикамента не е предвидена в бюджета за тази година. Терапията с въпросния медикамент не е животоспасяваща - тя позволява на пациентите да водят нормален живот, но за неопределено време. Лечението трябва да е дългосрочно, като месечната му стойност стига до 13 хиляди лева.

Миелофиброзата е заболяване на костния мозък, при което се нарушава нормалното производство на кръвни клетки. То е рядко срещана разновидност на хроничната левкемия и води до частична загуба на костния мозък. Болните страдат от тежка анемия, слабост и умора, уголемени далак и черен дроб.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини