Салмонелоза покосява по морето

  • 19 юли 2015 18:18

  • 2549
  • 0
Салмонелоза покосява по морето
©

Епидемия от чревни инфекции тръшка по 600 души на седмица. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), съобщава „Телеграф”.

Най-сериозен бум по Черноморието има от салмонелоза. От началото на годината са регистрирани 469 случая. За същия период през изминалата година те са едва 280.

Другата неприятна изненада за туристите идва от ентероколитите, които най-редовно провалят летните почивки. През изминалата седмица са регистрирани нови 515 случая, а за първите седем месеца на 2015 г. цифрата възлиза на внушителните 9114 инфектирани.

„Горещото време води със себе си ентеровируси и салмонела. Те са известни като заболявания на лошата хигиена. Начинът да се справим с тях е да мием ръцете си по-често, да не оставяме храна извън хладилника и да не консумираме нищо купено от места със съмнителна хигиена”, заяви шефът на НЦЗПБ проф. Д-р Тодор Кантарджиев.

Друга предпазна мярка е да се къпем винаги преди и след влизане в басейн или море. Броят на случаите, причинени от основните шест инфекции, които протичат по сходен начин с коремни болки и разстройство, нарасна мълниеносно в последните седмици.

Най-много болни има във Варна и Пловдив. Симптомите на чревните зарази са треска, висока температура, гадене, повръщане и диария. Последното води и до особено опасно обезводняване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини