Учени откриха връзка между пушенето и шизофренията

  • 10 юли 2015 09:14

  • 6876
  • 3
Учени откриха връзка между пушенето и шизофренията
© Getty Images/Guliver

Доказано е, че пушенето причинява рак и сърдечно-съдови заболявания, но то може да увеличи риска и от тежки психични разстройства като шизофрения, според проучване, публикувано в списание "Lancet Psychiatry", съобщава "24 часа".

Според европейските изследователи, които се извършили проучването, има регистрирана връзка между пушенето и психозите, по-специално - шизофренията. Отбелязва се, че хората с тежки психични разстройства са много по-заклети пушачи. До три пъти повече са пушачите сред хората с такива проблеми, отколкото с други.

"Въпреки, че е трудно да се определи причинно-следствената връзка, нашите резултати показват, че тютюнопушенето трябва да бъде определено сериозно като възможен рисков фактор в развитието на психозите и не само като обикновено последствие от заболяванията от този вид", коментира Джеймс Маккейб от "King's College", един от авторите на изследването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6876 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Име

2015.10.20 | 21:30

3
може ли някой да ми обясни, защо отвора като цигарите, не е със закон забранена, а се продава свободно? изрично и на кутиите пише, че са вредни, кое е по важно, няколкото келеша да прибират милиарди от печалбата за сметка на зависимите и тяхното здраве ли?

2015.10.20 | 21:30

2
водата е най-полезното нещо , но ако пиеш по 20 литра всеки ден ще умреш , и при цигарите е така

2015.10.20 | 21:30

1
За връзката между шизофренията и политиците не става дума изобщо...

Добави коментар

Водещи новини