13 деца от детска градина във Варна са заболели от салмонелоза

  • 15 юни 2015 16:28

  • 1752
  • 0
13 деца от детска градина във Варна са заболели от салмонелоза
©

13 деца от детска градина „Гълъбче” във Варна са заболели от салмонелоза. Това съобщи д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Към момента са заболели деца от две групи в детското заведение, като първите случаи са от 4 и 5 юни.

Последователно се поставя карантина и се разпореждат мерки в групите, в които има болни деца. До момента са изследвани около 80 души.

„В резултат на активното ни търсене в групите се намериха още деца, които са с тази инфекцията, но не бяха посещавали личен лекар и не бяха разпознати. В петък нямахме регистрирани нови случаи”, допълни д-р Станева. Родителите оказват пълно съдействие на здравните експерти, работи се съвместно и с Областната дирекция по безопасност на храните.

„Всички деца заболяват на 29 и 30 май, ние научихме на 4 юни и оттогава работим заедно с дирекцията за идентифициране на проблема. Изпратена е информация до двете дирекции в община Варна, които са ангажирани с детските заведение и медицинските специалисти в тях. Предстои да изпратим изолираните микроорганизми в Националния център за заразни и паразитни болести за по-нататъшна идентификация, за да сме наясно дали един или няколко варианта на този причинител се разпространяват”, каза още д-р Станева.

Експертите на Областната дирекция не са открили храна, която е била консумирана на 29 май, не са открити източници на инфекцията сред персонала. „Опитваме се да направим необходимото инфекцията да не се разпространява повече в групите”, посочи д-р Станева.

Обмисля се изследванията да бъдат повторени. „В друго детско заведение във Варна е открит носител на инфекцията сред персонала, но смятаме, че ситуацията там няма връзка със ситуацията в тази детска градина. Работим много активно, разчитаме много и на родителите, с родителите на всички болни деца е воден поне по един разговор”, подчерта д-р Станева и допълни, че няма информация за някакво организирано тържество, на което са присъствали болните деца.

Д-р Станева каза още, че не всички болни деца са били с клинична проява на заболяване, някой са открити само като носители, след като вече са били здрави.

Болните деца засега са в две групи, но здравните инспектори разширяват непрекъснато обхвата на изследванията. Ако родителите са установили непостоянно изхождане или тежест в коремчето на детето, също биха могли да посетят личния си лекар и децата да бъдат изследвани, тъй като има здраво носителство, безсимптомно, тези деца също трябва да бъдат лекувани правилно, коментира експертът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини