Коварна опасност в домовете: Разболява ни гъбичката аспергилус

  • 11 юни 2015 09:22

  • 4458
  • 0
Коварна опасност в домовете: Разболява ни гъбичката аспергилус
©

Проф. Тодор Кантарджиев разкри пред "Труд" защо плесента е опасна.

До плесента се стига заради микроскопичната гъбичка от рода аспергилус. Ако не вземете мерки, тя може да ви разболее от т.нар. бронхоалвеоларна аспергилоза. Затова първата мярка за справяне с атаката й е да се отстрани течът или влагата, съветва пред „Труд“ проф. Тодор Кантаржиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Гъбичката аспергилус поразява алвеолите (мехурчетата в белия дроб), благодарение на които дишаме. Човек започва да получава симптоми, сякаш е с астма – мъчи го кашлица, задух, затруднено дишане. Обяснението е, че се получава алергична реакция на белия дроб към антигените на гъбичката.

Когато има съмнение за бронхоалвеоларна аспергилоза се извършват няколко вида специализирани изследвания. „Най-напред трябва да се докажат антитела в кръвта срещу аспергилус. Гъбичката трябва да се изолира от храчката многократко, често при застигнатите пациенти се открива типична находка в белия дроб, което се установява с рентгенова снимка. Заболелите имат също алергичност към аспергилуса, което става ясно с кожен тест“, изброи проф. Кантарджиев.

Лечението, което е на няколко курса, е с медикаменти срещу астматичните пристъпи и срещу самата гъбичка. „Има ги в аптеките, включително и български аналози, те не са скъпи“, посочи специалистът. Медикаментите обаче няма да доведат до желания ефект, ако най-напред не прекратите достъпа до въздух, в който има аспергилус. Добре е да се почисти също климатикът преди старта на лятото, тъй като аспергилус се развива по неговия филтър. „Всички плесени в дома трябва да се „изсушат“, а после да се третират със специалните препарати“, каза проф. Кантарджиев. Днес масово хората имат пластмасова дограма, която изолира добре. Но когато помещенията не се отопляват добре заради конденз е възможно да се появят плесени по ъглите на стаите. „Затова е много важно да се проветрява често, а когато не вали дъжд, оставяйте прозореца леко открехнат“, препоръча експертът.

Гъбичката аспергилус атакува по-често хората с хронични белодробни заболявания, например хроничен бронхит. Уязвими са децата и подрастващите.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини