Алцхаймер убива пчелите

  • 11 юни 2015 09:01

  • 2539
  • 0
Алцхаймер убива пчелите
©

Намаляването на популацията на пчелите може да е причинено от високата степен на зараза на насекомите с алуминий - химически елемент, за който се смята, че играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер при хората, съобщава “Дискавъри”.

Според специалистите редица фактори допринасят за намаляването на пчелната популация. Сред тях са недостигът на цветя до нашествието на паразити.

Биолози от университетите на Кийл и Съсекс са решили да проверят дали алуминият, който е “най-същественият замърсител на околната среда в наши дни”, оказва влияние върху насекомите. Предишни проучвания са показали, че когато събират нектар, пчелите не избягват съдържащия алуминий. Това е подтикнало авторите на настоящото проучване да измерят съдържанието на елемента в пчелни какавиди.

Изследователите са установили, че съдържанието на алуминий в пчелните какавиди варира от 13 до 193 части на милион. При човека съдържание на метала в мозъка, надхвърлящо три части на милион, може да се смята “за патологично и допринасящо за невродегенеративни заболявания, сред които болест на Алцхаймер, обясняват специалистите.

На действието на алуминия са изложени не само хората, но и рибите, дърветата, посевите. Оказва се, че и пчелите не са “имунизирани” срещу метала.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини