Фекални бактерии и Ешерихия коли живеят в четките за зъби

  • 09 юни 2015 14:31

  • 5517
  • 0
Фекални бактерии и Ешерихия коли живеят в четките за зъби
© Getty Images/Guliver

Учени изследвали ползвани от студенти четки за зъби, за да разберат какви видове бактерии са полепнали по тях. Резултатите, които получили предизвикали погнусата им, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Заключенията на учените са, че оставените в общи бани четки за зъби са с голямо количество фекални бактерии, ако в същите помещения има тоалетни.

Изследването се състояло в това да се вземат проби от четки за зъби в различни общи бани в сградата на университета Куинипак в Кънектикът. Става въпрос за санитарни възли, ползвани от средно 9-10 студенти. Било установено, че около 60 на сто от четките за зъби са с впечатляващо количество фекални бактерии от типа Ешерихия коли.

Получените резултати бяха представени в рамките на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

Пускането на водата върху четката всъщност играе роля на разпространител на бактерии. Затова рискът фекални бактерии от един индивид да полепнат върху четката за зъби на друг е 80-процентен. Според учените, решение на проблема трудно може да бъде намерено. Бактериите остават върху четката за зъби, независимо дали е измивана със студена, топла вода или дори с антисептична течност за изплакване на устата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини