Ръкостискането предсказва риска от инфаркт

  • 14 май 2015 15:33

  • 3045
  • 0
Ръкостискането предсказва риска от инфаркт
©

Силата на ръкостискането може да бъде лесен и евтин тест за риска от инфаркт, инсулт и сърдечносъдови болести, сочат резултатите от изследване, цитирани БТА.

Изследването е на учени от университета Макмастър в Хамилтън, Канада и е обхванало близо 140 000 души на възраст между 35 и 70 години в 17 страни.

Силата на ръкостискането на участниците била измерена със силомер. Здравословното им състояние било проследено четири години. През този период учените анализирали взаимовръзката между силата на ръкостискането и здравето на участниците, вземайки предвид появата на диабет, рак, сърдечносъдови болести и преждевременната смърт.

Резултатите показват, че е съществува относително силна взаимовръзка между слабото ръкостискане и риска от смърт, като се вземат предвид всички възможни причини.

Според изчисленията на учените, намаляване на налягането с 5 кг. при ръкостискане е свързано с 16 на сто по-голям риск от преждевременна смърт, със 7 на сто по-висок риск от инфаркт на миокарда и с 9 на сто по-голям риск от инсулт. Тестването на силата на ръкостискането е по-надежден показател за предсказване на риска от преждевременна смърт в сравнение със систоличното артериално налягане, отбелязват учените.

Тази взаимовръзка е налице дори след като се вземат предвид традиционни рискови фактори като възраст, тютюнопушене и консумация на алкохол.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини