Мерки срещу птичия грип и в Шуменска област

  • 05 февруари 2015 15:40

  • 1454
  • 0
Мерки срещу птичия грип и в Шуменска област
©

Областната епизоотична комисия в Шумен прие спешни превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта птичи грип в региона. Заседанието бе свикано във връзка с обявяването на възникнали огнища на птичи грип в област Бургас, съобщи БТА.

Собствениците на домашни и други видове птици в региона не трябва да допускат домашните птици да излизат извън дворовете. Те ще трябва да съхраняват фуражите само в закрити помещения.

В Шуменско се забранява провеждането на изложби, пазари и събирания на домашни или други птици; провеждането на лов за пернат дивеч и на риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, гласуваха единодушно членовете на комисията.

Те решиха още, че служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарно-медицински контрол в птицевъдните обекти в региона за спазване на мерките за биосигурност и да извършват проверки за наличието на болни или умрели диви мигриращи птици.

Органите на МВР ще трябва да оказват съдействие при осъществяване на контрола при транспорт и търговия с птици. Общинските епизоотични комисии в областта ще трябва да проведат заседания, на които да набележат спешни мерки за предотвратяване на разпространението на птичи грип в областта, бе решено още на заседанието.

Председателят на комисията, заместник-областният управител на Шумен Петко Шаренков, обяви на заседанието, че срокът на гласуваните мерки за предотвратяване на разпространението на птичи грип в областта е постоянен. Отговорници за изпълнението им са кметовете на населените места в региона.

В Шуменско има един голям птицекомбинат и шест птицеферми.

Последвайте канала на

1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини