Медицинският персонал и хората над 65 г. най-застрашени от усложнения при грип (видео)

  • 18 ноември 2014 14:45

  • 1663
  • 0
Медицинският персонал и хората над 65 г. най-застрашени от усложнения при грип (видео)
© Булфото

Медицинският персонал и хората над 65 години попадат в категорията на особено застрашени от усложнения на грипните заболявания и задължително трябва да се имунизират с противогрипни ваксини, призоваха специалисти на пресконференция на тема: "Какво не знаем за грипа?"

Възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични заболявания също попадат в рисковите групи, съобщи  проф. д-р Татяна Червенякова, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров". По думите й грипът влошава и обостря болести на дихателната система, чернодробни и сърдечно-съдовите заболявания, което може да доведе до неврологични, белодробни и други усложнения.

Според полк. д-р Андрей Галев, председател на Българското дружество по превантивна медицина, е особено важно медицинските работници да се ваксинират, защото около 60 на сто от тях боледуват по време на грипния сезон. В същия период процентът на боледуващите хора извън медицинската професия е много по-нисък - до 10 на сто.

Мнението на специалистите е, че препоръчителният характер на противогрипната ваксина не е достатъчно основание за имунизация. Д-р Иван Вецев, експерт Осигуряване на достъп до лечение на пациенти в Национална пациентска организация, съобщи, че лекари и пациенти са се обединили около изготвянето на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която чака одобрение от Министерския съвет, пише БТА.

Здравето е обществена отговорност и трябва да се подкрепи от Министерството на здравеопазването, заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини