Можем да избегнем 70% от случаите на диабет

  • 14 ноември 2014 13:33

  • 4316
  • 0
Можем да избегнем 70% от случаите на диабет
©

Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на диабет Тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да развият заболяването, могат да го сведат до минимум с придържане към здравословно хранене и свързаното с него нормално тегло, контрол над стреса плюс ходене пеш, упражнения или спорт всеки ден. Това обяви ендокриноложката доц. Даниела Попова - завеждащ на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Проявите тази година се фокусират върху здравословното хранене с акцент върху закуската. Опитът на ендокринолозите показва, че повечето хора в преддиабет и вече развито заболяване не закусват и често това е заради страх от напълняване. Специалистите го определят като грешка. Ако бъде поправена, хората не само не наддават, а дори намаляват теглото си, твърди доц. Попова.

"Ако наречем условно менюто на хората със захарна болест диабетна чиния, виждаме, че тя отговаря почти напълно на съвременните критерии за здравословно хранене - основно много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, мляко, месо, риба, яйца и не повече от 30% мазнини, като не забравяме, че освен в чист вид ги приемаме и с много от останалите храни", обясни ендокриноложката.

Тя съветва всички хора задължително да закусват и да се хранят минимум 3 пъти на ден, а най-добре да включват и 2 междинни закуски. Като на първото за деня хранене се стремят да си осигурят около 25% от нужната им за деня енергия.

Диабетът не боли и обикновено се открива късно. Затова е важно хората в рисковите групи да се изследват. Всеки може да се ориентира и сам с лесен тест за оценка на риска. Такъв универсален въпросник е разработила финландската диабетна асоциация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини