Капсулите с перилни препарати са опасни за децата, обявиха американски учени

  • 10 ноември 2014 14:59

  • 7254
  • 2
Капсулите с перилни препарати са опасни за децата, обявиха американски учени
© internet

Капсулите с перилни препарати, станали хит на пазара, са свързани със сериозен риск за малките деца, много от които ги гълтат, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

"Капсулите перилни препарати са с малки размери и са цветни. Затова е възможно малките деца да помислят, че става въпрос за лакомства или плодов сок", поясниха авторите на изследването от центъра по токсикология към Педиатрията в Кълъмбъс, Охайо.

Изследването е извършено през периода 2012 - 2013 г. Регистрирани са 17 230 случая с деца под 6-годишна възраст, които погълнали, вдишали тези химични продукти или били подложени на ефекта от тях. През този период били хоспитализирани 769 деца, т.е. близо две деца дневно. Едно дете е починало. Близо две трети от случаите са свързани с деца на 1-2 годинки, посочиха специалистите.

Близо 48 на сто от децата повърнали, след като погълнали перилен препарат. Другите по-чести симптоми са кашляне или задушаване - 13 на сто от случаите, очно възпаление - 11 на сто, летаргия и конюнктивит - по 7 на сто.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала "Педиатрикс".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7254 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тцтцтц

2014.11.15 | 11:04

2
също така ако оставят прах за пране на неподходящо място малко дете може да го помисли за захар и да се натрови...капсулата била виновна ся

2014.11.14 | 08:05

1
СТИГА ГЛУПОСТИ!!! ЦЯЛ СЯТ ПЕРЕ И СИ МИЕ СЪДОВЕТЕ СЪС ТАКИВА КАПСОЛИ,И НИТО ЕДНО ДЕТЕ НЕ СЕ Е ОТРОВИЛО.... ТЕЗИ КАПСОЛИ СА ПО-ГОЛЯМ ГРАМАЖ ОТ НОР МАЛИЯ ПРАХ И СА ПО ЕВТИНИ,РАЗТВАРЯТ СЕ БЪРЗО И НЕОСНАВЯТ СЛЕДИ

Добави коментар

Водещи новини