Червеният кръст обяви епидемията от ебола за един от най-сериозните проблеми днес

  • 07 ноември 2014 08:05

  • 1675
  • 0
Червеният кръст обяви епидемията от ебола за един от най-сериозните проблеми днес
© Getty Images/Guliver

Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер смята, че епидемията от ебола в Западна Африка е един от най-сериозните проблеми днес. Той заяви това в ексклузивно интервю пред ТАСС, цитирано от БТА.

„Оказваме помощ на пострадалите от епидемията чрез националните Червени кръстове и осъществяваме собствена дейност. Организираме обучение на доброволци на Червения кръст, подкрепяме работата на „Лекари без граници”, работим по водоснабдяването на болници, които се занимават с лечение на ебола. Подкрепяме колегите си в набирането на финансови средства, в информационната работа. Няма обаче съмнение, че това е сериозна криза и броят на заразените расте с всеки изминал ден”, заяви Маурер.

Епидемията от ебола е криза, която застрашава с дестабилизация както засегнатите страни, така и целия регион и икономическите последствия са също толкова огромни, колкото и хуманитарните, подчерта шефът на МКЧК.

„Важна роля в тази борба трябва да играят държавите и ООН. И ние сме готови да подкрепяме усилията им с помощта на конкретни прояви на място в съответните страни”, отбеляза Маурер. През последната година МКЧК разшири дейността си в Украйна, където провежда една от най-сложните операции, посочи шефът на организацията.

„Трябва да призная, че в края на миналата година в бюджета на организацията дори нямаше запланувани разходи за Украйна, защото не очаквахме там да има конфликт. Бяхме планирали само малки операции по поддръжка на развитието на Украинския Червен кръст. Сега обаче изводът ни е, че бойните действия са довели до хуманитарна криза в Донбас в частност и в Украйна изобщо с възникването на хуманитарни нужди поради появата на бежанци заради продължаващите сражения”, заяви Маурер.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини