Проф. Кантарджиев: Грипът идва без точен ден и час

  • 23 октомври 2014 09:15

  • 2771
  • 0
Проф. Кантарджиев: Грипът идва без точен ден и час
© Getty Images/Guliver

Няма точен час и ден, в който ще дойде грипът, каза пред БНР директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Към края на октомври, началото на ноември започват първите случаи на грип. Вирусът циркулира и през лятото, но тогава ситуацията е такава, че не може да се разпространява масово. Миналата година пикът беше през януари.

Професорът посочи, че това заболяване е опасно заради тежките усложнения. Засега нямаме данни за повишаване на грипната заболеваемост, не е изолиран и не е доказан един тежък случай, причинен от грип“, каза Кантарджиев.

„Когато започне студеният сезон, когато започнем да не отваряме прозорците и да се събираме много хора на едно място, тогава започва грипът. За пациентите няма кой знае какво значение какъв е щамът, който ще се разпространява. Тази година не очакваме по-различни щамове и много тежки прояви на заболяването“, коментира той.

Когато имаме грип, началната част на заболяването идва рязко – болки в мускулите, главоболие, температура, суха кашлица. Обикновено без хрема. Най-важният симптом е задух, а честото усложнение е дихателната недостатъчност, което е абсолютно показание за влизане в болница. Самолечението е най-опасно, категоричен е проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини