Проф. Плочев: 20 дни изолация за бежанците срещу ебола

  • 14 октомври 2014 21:10

  • 2504
  • 2
Проф. Плочев: 20 дни изолация за бежанците срещу ебола
© Булфото

Имигранти и бежанци, които идват от страни със случаи на ебола, трябва да бъдат изолирани в отделни помещения в центровете за бежанци най-малко за 20 дни. Това предложи проф. Камен Плочев, шеф на инфекциозната клиника във ВМА, цитиран от "24 часа".

Тази мярка цели да ограничи риска от пренасяне на заразата у нас. Става дума не само за страни като Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, които са огнища на ебола в момента, но и за САЩ, Германия и Испания, където има потвърдени случаи на болестта, уточни проф. Плочев.

Вече не се говори за взрив на ебола в Западна Африка, а за епидемия. Ако тя не се ограничи до 4 месеца, ще има непредвидими последици за целия свят - може да умрат около 6 млн. души, според доклад на СЗО.

Личните лекари трябва да преглеждат пациентите си с престилка, маска на устата и носа и ръкавици, каза още проф. Плочев. Тези мерки са записани и в проекта за нови правила за действие при случай на ебола. “Всеки болен е потенциално заразен, не може да се прави разделяне”, каза проф. Плочев.

Съмнителните за ебола пациенти трябва да се хоспитализират в инфекциозната клиника на ВМА, която разполага с общо 63 легла и изолационни боксове за опасни зарази. Ако има повече случаи, болните ще поема ВМА, а контактните им лица трябва да се приемат за наблюдение в Инфекциозна болница, каза проф. Плочев. Според него за медицинските кадри е нужно защитно облекло за ниво на опасност 3, което покрива плътно тялото, а пред лицето има твърда маска като шлем. Тази екипировка не разполага с кислороден апарат, както костюмите от най-високото ниво 4.

За медицинския персонал не са нужни костюми ниво 4 - с тях не може да се работи, коментира проф. Плочев. Най-важното в болниците било да се спазват наредбата и медицинският стандарт за борба с вътреболничните инфекции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.15 | 10:32

2
21 dni inkubacionen period+5 dni razvitie na bolestta=26 dni
АМИИИИ ?!?!?

2014.10.15 | 10:31

1
Ами господа полицаите оставени по цялата дължина на българо-турската граница , без екипиовка, без консумативи , просто захвърлени в гората , тях кой ще ги пази от ЕБОЛА , при положение ,че те са първите които имат допир с нарушителите на границата ?

Добави коментар

Водещи новини