Когато се разпространява само сред хората, ебола намалява смъртоносната си вирулентност

  • 06 октомври 2014 14:16

  • 1844
  • 0
Когато се разпространява само сред хората, ебола намалява смъртоносната си вирулентност
©

Когато се разпространява само сред хората, вирусът ебола намалява смъртоносната си вирулентност, каза в интервю за БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В отговор на въпрос проф. Тодор Кантарджиев посочи, че е почти сигурно, че след случая на ебола в САЩ там няма да плъзне епидемия. Според него подобни епидемии се самоограничават, защото вирусът е необичаен причинител на заболяване у хората.

Проф. Кантарджиев обясни, че характерно за повечето заболявания, които нормално са сред животните, но се появяват и сред хората, е че микроорганизмите, които ги причиняват са много по-опасни и смъртоносни, отколкото сред животните. Обикновено вирусът се развива така че да се запази или да създаде себеподобни, но в човешкия организъм това не може да го направи, защото е толкова смъртоносен, че не може да се разпространява, обясни експертът.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира разпространението на грипния вирус и предпазните мерки, като отбеляза, че най-уязвими към заразяване са хронично болните и възрастните хора. По думите му грипният вирус може "да прелита" най-малко метър и половина, а върху повърхност "живее" два часа. Единичните случаи на грип започват в края на октомври, а пикът е през януари, уточни специалистът. Близо 10-15 на сто от случаите на грип се усложняват с бактериална инфекция, отбеляза той.

Миналата година беше доказано, че от 100 човека, които са били в контакт с грипния вирус и той се е размножавал в тях, само 27 процента заболяват. Останалите правят имунен отговор срещу грипа, но нямат клиничните прояви на болестта и я прекарват "на крак", защото имат достатъчно напрегнат имунитет, уточни проф. Кантарджиев.

Той каза, че е препоръчително да се консумира повече риба, заради съдържанието на витамин Д, който е отговорен за синтеза на антителата и поддържане на имунитета, както и антиоксиданти - червени зеленчуци и плодове, цитруси, заради съдържанието на витамин С.

Последвайте канала на

1844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини