Оцелелият от ебола лекар: Бях убеден, че ще умра (снимка)

  • 11 септември 2014 09:42

  • 2493
  • 0
Оцелелият от ебола лекар: Бях убеден, че ще умра (снимка)
© Getty Images/Guliver

"Бях убеден, че ще умра, защото не можех да дишам. Размина ми се на косъм", каза в изповедта си пред Ен Би Си единственият човек, който успял да надвие смъртоносния вирус ебола.

Американският лекар Кент Брентли се заразил през лятото в Либерия, където изпълнявал служебните си задължения. Със специален самолет 33-годишният медик бе докаран в Атланта, където колегите му от университета "Емори" го лекуват с експериментално лекарство ZMapp.

Още в първите дни на терапията състоянието на Кент се подобрява. Експертите  обаче са критично настроени, защото всички предишни пациенти, лекувани с ZMapp умират.

"Изводът от оцеляването на д-р Брентли е, че само хора с много силен имунитет могат да оцелеят след заразяване с ебола", обясняват специалистите. Явно хората, които са в добро здраве и се хранят добре, в случай на заразяване със смъртоносната болест имат по-големи шансове, отколкото онези, чието здравословни състояние не е толкова добро. Много хора, които умират от ебола в Африка, имат не толкова силна имунна система, посочва д-р Томас Фриден, директор на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини