Създадоха ваксина срещу малария

  • 11 септември 2014 07:17

  • 1716
  • 1
Създадоха ваксина срещу малария
©

Учени от Университета в Корк, Ирландия, успешно са приключили предклиничните тестове на експериментална ваксина срещу малария, която се поставя през кожата, пише Gizmag. Методът е подобрена версия на такъв вид поставяне на ваксина, чиято употреба се проучва и срещу други инфекции, сред които ебола и ХИВ.

Научният екип е направил ваксината, използвайки жив аденовирус, подобен на вируса причинител на обикновената настинка. Той е бил модифициран да произвежда същия протеин като произвеждания от паразита, причиняващ малария. Аденовирусите са едни от най-ефективните основи за ваксини, тествани досега, посочват изследователите. Произведеният от тях протеин е предизвикал силна реакция на имунната система, и от при ниски дози от ваксината.

Ваксината се приема от тялото посредством лепенка с мрежа от тънки силиконови микроигли, които безболезнено създават малки дупчици. През тях ваксината се преминава в кожата, когато лепенката се разгради и освободи активното вещество. Ако имунната система бъде атакувана от вируса на маларията, тя вече е способна да произведе протеина, блокиращ инфекцията.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
фифи

2014.09.14 | 21:31

1
маларията се предизвиква не от вирус а от плазмодий!...

Добави коментар

Водещи новини