Шефът на БАБХ: Болестта "син език" не може да бъде овладяна, а само ограничена

  • 11 август 2014 08:57

  • 3154
  • 0
Шефът на БАБХ: Болестта "син език" не може да бъде овладяна, а само ограничена
©

Всички професионални действия за ограничаване на последствията от кризата в Мизия се извършват от Агенцията за безопасност на храните. В най-кризисния етап сме изпратили три допълнителни екипа. Екарисажите в страната са два. Мизия е разпределена към Шуменския и труповете на животните се извозват всеки ден. Това каза проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните пред БТВ.

Всички нужни професионални действия се предприемат от колегите ми. Дезинфекция също се прави. Екипите ни работят всеки ден, а седем души дезинфекцират постоянно, увери Моллов.

В репортаж беше показано, че ситуацията в Мизия остава сложна. Хората се оплакват, че никой не извозва мъртвите животни и ще плъзне епидемия. Жегите също създават опасност от епидемия.

Има 16 области в страната, които са сполетени от болестта "син език". Тя не може да бъде овладяна, а само ограничена. Имаме по един лекар във всяка община, имаме и допълнителни екипи, но те няма как да се справят сами с всички починали животни. По закон няма нарушение, той ни дава възможност частни ветеринари да помогнат при такава ситуация. Но те спекулират със ситуацията като искат повече пари, смята Моллов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини