МЗ готово да пише до Министерски съвет при проблеми с ТЕЛК

  • 07 август 2014 19:09

  • 2227
  • 1
МЗ готово да пише до Министерски съвет при проблеми с ТЕЛК
©

Във връзка с постъпили сигнали относно прилагането на новите облекчени разпоредби за освидетелстване и преосвидетелстване на лицата с трайна неработоспособност от ТЕЛК, в отворено писмо до медиите от Министерство на здравеопазването представиха официална информация.

Основните изменения на подзаконовата нормативна база са свързани със закриването на специализираните експертни лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания, като освидетелстването на лицата с тези заболявания се поема от съществуващите общи ТЕЛК с участието на съответни специалисти, посочват от институцията.

В преходния период Министерство на здравеопазването със свое указание от 15.07.2014 г. е създало следната организация за недопускане на затруднения за пациентите:

В едномесечен срок (от 15 юли до 15 август 2014 г.) преписките, образувани по заявления за освидетелстване/преосвидетелстване, които не са приключени от специализираните към ТЕЛК по очни, белодробни и психични заболявания, се окомплектоват и предават на съответната регионална картотека на медицинската експертиза /РКМЕ/ към регионалната здравна инспекция по местоживеенето на пациента.

На лицата се определят нови дати, по реда на постъпване на документите им, като се уведомяват за това.

Задължават се директорите на лечебните заведения с разкрити ТЕЛК да създадат ефективна организация за осигуряване участието на специалисти по очни, белодробни и психични заболявания, както и да установят реда за провеждане на заседанията на ТЕЛК и попълването на съответната документация.

Създадената организация предвижда създаването на служебна процедура без участието на пациентите.

Реорганизация на работата на медицинската експертиза се извършва в периода на редовните годишни отпуски на ТЕЛК (до края на месец август), като по този начин няма да се допуснат затрудение и забавяне в обслужването на пациентите.

Министерство на здравеопазването е постигнало споразумение и с НОИ издадените след влизане в сила на новата разпоредба решения от Специализираните експертни лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания, до закриването им в предвидените срокове да бъдат считани за законосъобразни актове, които осигуряват за лицата всички права, предвидени в законодателството, касаещо медицинската експертиза, се пише още в съобщението от МЗ.

Съгласно разпореждане на министъра на здравеопазването д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  РЗИ следва да предоставят пълна информация за ситуацията по места по отношение на готовността на ТЕЛК да започнат работа по новите правила.

При установяване на затрудения в организацията на работата на ТЕЛК Министерство на здравеопазването има готовност да внесе в Министерския съвет предложение за усъвършенстване на нормативната уредба, касаеща медицинската експертиза. Всички пациенти могат да получат информация и да направят справка за движението на своите документи в регионалните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) към съответната регионална здравна инспекция.

Последвайте канала на

2227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.07 | 20:43

1
Да , ама в България НЯМА по - голям изрод , урод и ПРЕСТЪПНИК от ТИКВАТА !Само тоя бандит е виновен за всички бедствия ! ГОСПОД ни предупреждава ! В затвора , а не във властта !!!САМО ВОЛЕН и АТАКА !

Добави коментар

Водещи новини